Home » Mage og tarm » Shit happens – en historie om livet med Crohns
Mage og tarm

Shit happens – en historie om livet med Crohns

Sponset av:
Ida Vinstad fikk Crohns som tenåring. Nå bruker hun egen sykdom i jobben som IBD-rådgiver. Å spre kunnskap via foredrag, prosjekter og personlig erfaring er en stor del av jobben. Foto: Privat
Sponset av:
Ida Vinstad fikk Crohns som tenåring. Nå bruker hun egen sykdom i jobben som IBD-rådgiver. Å spre kunnskap via foredrag, prosjekter og personlig erfaring er en stor del av jobben. Foto: Privat

Da Ida Vindstad fikk sykdommen Crohns som 17-åring, var det lite informasjon å få, både for henne som pasient og for pårørende. Etter mange tøffe år som syk, bestemte hun seg for å gjøre noe med det. Hun ville bli en som ga svar, trygghet, håp, pågangsmot og troen på at livet som syk ikke nødvendigvis var et dårlig liv.

I dag er Ida Vindstad IBD-rådgiver, foredragsholder og programleder for podcasten «Shit Happens med IBD-Ida». Men livet har ikke alltid vært like lett. Crohns er en kronisk betennelsessykdom i mage og tarmkanalen.

– Jeg hadde hatt mye leddplager før jeg fikk diagnosen. Jeg hadde også mye magesmerter og gikk ned i vekt. Jeg trodde det kom av stress, siden jeg nettopp hadde flyttet hjemmefra og bodde på hybel, sier Ida.

Besvimte på do

Etter hvert ble magesmertene så ille at Ida kunne besvime av smertene når hun var på do. Det var også blod i doskåla. Ida syntes det var flaut å snakke om, og fortalte det derfor ikke til noen.

– Jeg nevnte for mamma at det var blod i do, men jeg sa ikke hvor mye. På det tidspunktet var hele doen fylt opp med blod, og bare jeg slapp en fis, fylte jeg trusen helt, sier hun.

Så besvimte Ida på skolen. Da tok faren henne med til legen. Derfra ble hun sendt rett til sykehuset der de stod klare med akuttinnleggelse.

– Jeg var gjennom masse undersøkelser, og fikk diagnosen Crohns ganske fort. Man skulle tro at livet faller litt sammen når man får en slik diagnose, men jeg ble egentlig mest lettet. Da var det ikke bare psykisk, men en konkret fysisk sykdom, sier Ida.

Når Ida ble alvorlig syk savnet hun et sted å finne info, høre om andre sine erfaringer og å få tips og råd til hvordan takle livet som kronisk syk. Nå har hun i samarbeid med Takeda laget det hun selv så sårt ønsket seg den gangen; en podcast for alle som er berørt av kronisk fordøyelsessykdom.

Ble sint og deprimert

De neste årene ble Ida sykere. Hun ble sengeliggende og var mye innlagt. Hun fikk ikke fullført videregående, og mistet mye av det sosiale livet sitt.

– Det var kjempetøft, og jeg var veldig destruktiv og sint. Jeg bodde i en kjeller, var nesten ikke ute og hadde et trist liv. Jeg følte at sykdommen hadde tatt fra meg alt. Til slutt kom jeg til et punkt der livet enten var over, eller så måtte jeg finne en måte å leve bedre på. Heldigvis valgte jeg det siste, sier Ida.

Ida begynte å bruke tid på alt det hun kunne, i stedet for alt det hun ikke fikk til. Hun måtte bli kjent med seg selv på nytt, og akseptere at sånn er det nå. Etter hvert fikk hun også barn. Det ble på mange måter redningen hennes.

– Plutselig måtte jeg kjempe for noen andre enn meg selv. Noen andre trengte min beste versjon. Det fikk meg til å bruke livet mitt så godt som mulig, sier hun.

Begynte å blogge

Da Ida var på det sykeste, opplevde hun at det var veldig lite informasjon å finne om sykdommen.

– Jeg lå og grein i sykesengen og håpet at noen skulle komme og fortelle meg at det kom til å gå bra, sier hun.

Hun bestemte seg for å starte en blogg, der hun skrev dønn ærlig om hvordan det var å leve med sykdommen. Først og fremst for å informere familien. Det skulle snart vise seg at det var mange der ute som tørstet etter informasjon. Ida begynte også å holde foredrag, og høsten 2019, sendte hun første episode i podcasten «Shit Happens med IBD-Ida». Podcasten driver hun i samarbeid med Takeda.

Hjelper andre

– Tilbakemeldingene har vært mange og positive. Pårørende forteller at de endelig forstår hvordan det er å ha Crohns, og syke forteller at de endelig slipper å forklare til pårørende at rumpa sprekker, og hvorfor de ikke klarer å sitte så mye, sier Ida.

I podcasten tar Ida tar opp problemstillinger som sex og samliv, graviditet, psykisk helse, ernæring, foreldrerollen, trening, pårørende og fastlegens kontor. Nylig passerte podcasten 30 000 nedlastninger og 50 publiserte episoder.

– I dag lever jeg av sykdommen min. Hvem hadde trodd det, da jeg ble ufør i 2014? Jeg håper jeg kan være til hjelp for andre med stemmen min. Den hjelpen jeg så gjerne skulle hatt selv, da jeg ble syk, sier hun.

La oss sammen fjerne tabuer og gi håp om gode liv på tross av sykdom!
Hør «Shit Happens med IBD-Ida» her!

Tekst: Marte Frimand

Neste artikkel