Skip to main content
Home » Mage og tarm » – Jeg kan føle på at jeg er vanskelig
Cøliaki

– Jeg kan føle på at jeg er vanskelig

Carina Olset Hovda er programleder, journalist og kommunikasjonsrådgiver. Foto: Privat

Carina Olset Hovda har cøliaki og ulcerøs kolitt. Hun har heldigvis ikke opplevd mye stigma, men føler veldig på at det «alltid er noe med henne» i sosiale sammenhenger eller arenaer der det skal spises. Da kan hun føle at hun er vanskelig.

– Det er noen som syns det er slitsomt å forholde seg til dette, og som kan finne på å si: Men det er bare litt gluten i den, sier Carina Olset Hovda, programleder, journalist og kommunikasjonsrådgiver.

Carina har vært ansiktet utad for en rekke store NRK-sendinger, som Sommeråpent, Idrettsgallaen, Påskemorgen, Finnmarksløpet, og VM på ski. I tillegg har hun vært fast programleder for NRKs fotballsendinger. I dag jobber hun som foredragsholder og rådgiver i eget selskap. I 2016 ble hun kåret til Årets forbilde under Se og Hørs kjendisgalla for sin åpenhet om ulcerøs kolitt.

Inn og ut av sykehus

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom som fører til betennelse og sår i tarmens slimhinne. Sykdommen rammer endetarmen og nedre del av tykktarmen, men kan også angripe hele tykktarmen. De vanligste symptomene er smerter i magen og blodig diaré.

Man regner med at rundt 15 000 mennesker har ulcerøs kolitt i Norge i dag. Sykdommen kan være vanskelig å diagnostisere fordi symptomene kan ligne på andre tarmsykdommer som bakterieinfeksjoner i tarmen, Crohns sykdom eller cøliaki.

Carina har vært inn og ut i sykehus i mange år for utredning og behandling for ulcerøs kolitt. Sommeren 2014 fikk hun også påvist cøliaki.

– Det var egentlig en tilfeldighet at det ble påvist. Cøliaki og ulcerøs kolitt kan ha mange likhetstrekk, blant annet smerter, fatigue og diaré, sier hun.

Lager mat fra bunnen av

Fra en dag til en annen, gikk Carina fra å spise boller, kjeks og is i fri flyt, til å lære seg å spise og lage mat på nytt. Det var ikke like lett i begynnelsen, men hun fikk fort dreisen på det.

– I starten var det vanskelig å finne for eksempel brød jeg likte, som var grove nok. Men jeg lærte meg fort å lage det meste av mat fra bunnen av selv, for å gjøre det enklest mulig. Så har jeg prøvd meg fram med tanke på kaker og andre bakevarer, for å se hva som kan bli godt uten gluten. Pizzabunner, for eksempel, pleier jeg å lage med søtpotet, kikerter eller havregryn, sier hun.

Å spise ute eller andre steder enn hjemme, går stort sett greit. De fleste vet hva cøliaki er og kan tilby mat uten gluten. På reise kan det fort bli litt vanskeligere.

– I dag er det kun på reise at jeg syns det er en utfordring å leve med cøliaki. Det er fremdeles land og steder som ikke helt har forståelse for det, sier Carina.

Tar grep om egen helse

Etter at Carina deltok i 71 grader nord i fjor, fikk hun seg noen ubehagelige aha-opplevelser som har ført til at hun ytterligere endret livsstil. Hun var ikke lenger den spreke og positive ja-jenta hun hadde identifisert seg som i over 30 år. Kroppen var ikke like sprek som den var før graviditeter og fødsler, og før kronisk tarmsykdom.

Da hun kom hjem, gjorde hun noen store endringer i livet. Hun sa hun opp jobben, og begynte å trene. I dag ligger hun på et snitt på fem treningsøkter i uka. Men hun gir seg ikke der. Carina har også takket ja til å delta på årets sesong av 16 ukers helvete bootcamp, som kommer på TV til høsten. Hun understreker at det ikke handler om slanking for hennes del.

– For meg handler det om å endre livsstil, og kanskje får jeg også hjelp med en av de største utfordringene akkurat nå, nemlig det evinnelige søtsuget, sier hun.

Next article