Liv Njærheim slet med tung pust og hyppige astmaanfall, helt til hun ble henvist til spesialist og fikk nye medisiner.
– Hører du at jeg er litt skurrete i stemmen? Jeg har blitt fortalt at mange års bruk av inhalator kan påvirke stemmebåndene slik at stemmen blir litt mer ruskete, sier Liv Njærheim.
Hun var midt i førtiårene da hun fikk konstatert astma, og har nå levd med diagnosen i mer enn tjue år.
– Jeg begynte først på vanlige astmamedisiner med inhalator, og det hjalp jo litt, men kort tid etterpå måtte jeg på legevakten fordi jeg hadde så pustebesvær, jeg var nesten grå på fingrene fordi jeg fikk så lite oksygen.
Liv gikk over på sterkere medisiner som lettet noen av astmasymptomene, men hun opplevde fortsatt å få astmaanfall, på tross av at hun tok seks forskjellige medikamenter daglig.
– Jeg husker at jeg kom hjem fra jobb og var så tung i hodet at jeg bare ville sove.
Nesten symptomfri
Etter mange år med tung pust og plagsomme bivirkninger fra medisinene ble Liv henvist til spesialist og satt på ny behandling, og denne gangen virket den.
– Jeg har fått en helt ny hverdag nesten uten symptomer. Jeg er så takknemlig for at fastlegen min henviste meg videre, sier Liv Njærheim.
Hun får støtte fra Finn Finsnes som er spesialist i hjerte- og lungemedisin, og som har behandlet Liv de siste tre årene.
– Fastlegene gjør generelt en utmerket jobb, men det er vanskelig å ha full oversikt over alle de forskjellige sykdomstilstandene. For oss spesialister som kun behandler tungpust, hoste og brystsmerter blir det naturligvis mer presist, sier Finsnes.
Den antiallergiske behandlingen Liv nå får blokkerer skadevirkningene fra de cellene i kroppen som er ansvarlige for allergiske reaksjoner, og som ellers ville ført til en astmatisk reaksjon. Medisinen er dyr og gis som en injeksjon under huden hver fjerde uke.
– Det er helt fantastisk, nå reagerer jeg ikke på noen ting, jeg reagerer ikke en gang på dyr, og jeg orker mye mer enn før, sier Liv Njærheim.
Mange årsaker
– Det er fortsatt mange faktorer rundt astma som er ukjente, forteller spesialist Finn Finsnes.
– Astma kan oppstå når som helst i livet uten at man nødvendigvis kan påvise en årsak. Ofte er det arvelige faktorer som ligger til grunn. Mange kan få utløst astma av en luftveisinfeksjon, og noen kan få plager i forbindelse med hormonendringer, slik som ved svangerskap og i overgangsalder.
Han forteller at opp mot halvparten av barn med astma vokser det av seg i løpet av ungdomsårene, mens voksne kan være plaget med sykdommen i korte eller lengre perioder, eller ha diagnosen livet ut.
– Typisk for astma er at det er en variabel tilstand og det er mange forskjellige triggere som fører til symptomer med tungpust, hoste og piping fra brystet, sier spesialisten.
Anstrengelsesutløst astma er ifølge Finsnes hyppigst. Hos mange blir tilstanden verre i kulde, og hos noen blir fysisk aktivitet samtidig med polleneksponeringen om sommeren et problem. Forkjølelsesastma er også vanlig, det samme er allergisk astma som gir astmaanfall ved eksponering for allergener.
Enkelt å behandle
– Astma er vanligvis ikke vanskelig å behandle hvis man har satt seg grundig inn i pasientens plager, og har gjort nødvendige undersøkelser av lungefunksjonen, slik som provokasjonstesting og måling av gasser i utpustet luft, for å vurdere om det er en astmatisk betennelsesaktivitet. Dette er redskap som bare lungespesialister har tilgang til, for en fastlege som ikke har disse hjelpemidlene er astma vanskeligere å behandle, sier Finsnes. Han mener astmatikere bør søke hjelp hos en spesialist hvis de føler seg begrenset av sykdommen i hverdagen.
– Kanskje spesielt om de har astmasymptomer om natten, eller blir begrenset av pusten ved aktivitet, avslutter han.
Av: Tanja Hauge Reine, [email protected]