Skip to main content
Home » Kvinnens helse » Fertilitetssenteret gir god hjelp til deg som er ufrivillig barnløs
Sponset

Det er helt naturlig at det tar litt tid å bli gravid. Det er mye som skal klaffe. Men det er fint å vite at man kan få hjelp når man ikke kommer helt i mål på egen hånd.

Det er mange årsaker til at det kan være vanskelig å bli gravid, og rundt én av seks opplever at de trenger hjelp. Noen av de vanligste årsakene kan være manglende eggløsning, tette eggledere, endometriose hos kvinnen eller nedsatt sædkvalitet hos mannen. I en tredjedel av tilfellene finner man ingen sikker forklaring. Kvinnens alder spiller også en viktig rolle.

– Har man prøvd en stund, og er engstelig for at noe skal være galt, kan man ta kontakt for veiledning og en liten sjekk. Vi gjør en utredning, og noen ganger kan det hende vi ser at det ikke vil føre frem å prøve hjemme. For eksempel hvis kvinnen har tette eggledere eller mannen har alvorlig nedsatt sædkvalitet, sier Anne Marte Vaarlund, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitetssenteret.

Anne Marte Vaarlund

Spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Fertilitetssenteret

Prøverør, inseminasjon, og eggfrys

Ved prøverørsbehandling (IVF-behandling), befruktes egget utenfor kroppen i et laboratorium. Så velger man ut det befruktede egget (embryoet) av best kvalitet og setter det inn igjen i kvinnens livmor. Er det flere gode embryoer kan disse fryses ned for senere bruk.

– Samkjønnede par eller single kvinner kan gjøre inseminasjon med donorsæd. Da setter vi en sædprøve fra en donor inn i livmorhulen ved eggløsning. Hvis vi ikke kommer i mål med det, kan vi gå over til prøverørsbehandling, sier Vaarlund.

Det er også mulig for kvinnen å fryse ned eggene sine. Kanskje er hun et sted i livet der hun er klar på at hun ønsker seg barn, men ikke riktig ennå.

– Det er et flott tilbud, men det er viktig at kvinnen vet at det gir en ekstra mulighet, og er ingen garanti for at man kan få barn senere, sier Vaarlund.

Liten risiko

Vaarlund forteller at det er liten risiko for komplikasjoner ved prøverørsbehandling, men at noen kan synes prosessen er belastende. Spesielt hvis man må prøve flere ganger.

– Da er det viktig at vi er der, hjelper dem på veien og gir emosjonell støtte. Til slutt sitter man forhåpentligvis igjen med det man ønsker seg aller mest, og da er det verdt det, sier Vaarlund.

Ønsker du en fertilitetssjekk?

Fertilitetssenteret tilbyr rådgivning til par og enslige som ønsker en fertilitetssjekk.

Av Marte Frimand

Next article