Home » Kvinnens helse » Lørdag 2. april snakker vi om det!
Kvinnens helse

Lørdag 2. april snakker vi om det!

Stand-up komiker Dora Thorhallsdottir
Stand-up komiker Dora Thorhallsdottir
Stand-up komiker Dora Thorhallsdottir er årets konferansier på Kvinnedagen 2022, og hun er mye mer enn det du ser. Foto: Norske kvinners sanitetsforening

Halve livet skal vi kvinner leve i en overgangsalder. Hva gjør det med oss, og hva kan vi gjøre for likevel å ha god livskvalitet mellom hetetokter og andre plager.

Dora Thorallsdottir har noen tanker og erfaringer som hun mer enn gjerne deler …
Hun er ikke alene.

Den 2. april har vi gleden av å ønske velkommen tilbake til Oslo Kongressenter og Kvinnehelsedagen 2022.

Stress og immunforsvar

Til årets Kvinnehelsedag i Oslo Kongressenter denne lørdagen, kommer jordmor Anita Prante, kjent fra nettsiden Menopause by Anita, og deler viktig kunnskap om overgangsalderen. Både for deg som allerede «koker» over, og for deg som ikke er der ennå!

Vi har kun en helse og en kropp, og den bør vi stelle pent med. Stress påvirker både hormoner og immunforsvaret, og stress kan derfor gi oss en del helseplager. Gynekolog Nina Willumsen mener derfor at vi kvinner må stresse ned, og ta bedre vare på oss selv!

Til venstre: Stand-up komiker Dora Thorhallsdottir. Til høyre: Jordmor Anita Prante, kjent fra nettsiden Menopause by Anita

Når dørene åpner kl. 10.45 på Oslo Kongressenter lørdag 2. april vil du også møte ett godt kjent fjes som byr på av seg selv for å gi deg et par tips til bruk når livet av og til blir for bratt. Her deler Dag Otto Lauritzen sine erfaringer fra livet som toppidrettsutøver og programleder.
Espen Rostrup Nakstad kommer med en egen hilsen til alle som kommer.

Dagen er gratis. Det blir enkel servering og underholdning.

Til venstre: Gynekolog Nina Willumsen. Til høyre: Toppidrettsutøver og programleder Dag Otto Lauritzen

Hvorfor en egen dag?

-Denne type dager som både er til inspirasjon for påfyll og kunnskap, pleier vanligvis å koste flere tusen kroner. Alle kvinner fortjener en egen dag der det tas opp aktuelle temaer innen kvinnehelse. Derfor har vi siden 2011 arrangert Kvinnehelsedagen, som er gratis, opplyser seniorrådgiver folkehelse Anne-Bente Stigen Berg, Norske Kvinners Sanitetsforening.

Kvinner har ikke mannens helse. Vi er mer utsatt for autoimmune sykdommer. Vi har andre symptomer enn menn på hjerteinfarkt.

Fra vugge til grav har kvinner andre livsfaser og sykluser enn menn. Til tross for at vi er halvparten av befolkningen, er det mannen som er normen i medisinsk forskning.  Sanitetskvinnene mener at likestilling også handler om helse. Fortsatt er det kvinner som lever med lidelser uten at de får et godt helsetilbud. Det er kvinner som har så store plager nedentil at de ikke orker eksempelvis å sykle, eller ha normalt samliv.

Først i 2019 fikk unge jenter og voksne kvinner som går rundt med unormalt mange kilo på visse områder på kroppen en diagnose; Lipødem er en kronisk sykdom i fettvev og i lymfekanaler som ofte gir «pæreform» og hovne legger. Så det er ikke bare å slanke seg …

Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad. Foto: Finn Oluf Nyquist

Vi vet det nytter!

Sanitetskvinnene aksepterer ikke at det ikke forskes mer på sykdommer og lidelser som rammer kvinner. Takket være våre 43 000 medlemmer og 600 foreninger som vet viktigheten av å sette kvinners helse på dagsorden, gis det midler som gjør at vi kan finansiere forskning som gir bedre diagnostisering, behandling og forebygging.

Rapport utarbeidet av Damvad Analytics i 2021, viser at Sanitetskvinnenes forskning bidrar til å fylle viktige kunnskapshull på flere felt, for eksempel i behandling av brystkreft, eggstokkreft, og spiseforstyrrelser. Forskningen har vært viktig for å løfte underprioriterte-og tabulagte sykdommer.

Dørene til Kvinnehelsedagen 2022 åpner kl. 10.45 på Oslo Kongressenter lørdag 2. april.
Dagen er gratis. Det blir enkel servering og underholdning.

Tekst: Seniorrådgiver folkehelse Anne-Bente Stigen Berg, Norske Kvinners Sanitetsforening

Neste artikkel