Skip to main content
Home » Kvinnens helse » Ikke la urininkontinens begrense livet ditt
Sponset

Du er ikke alene dersom du er redd for å le, nyse eller hoppe på trampoline med barna. Urininkontinens er et problem som rammer mange, men som veldig få snakker om.  

En av fire kvinner i Norge plages av urininkontinens, men likevel er det få som snakker om problemet. 

– Vi er jo opplært fra vi er barn til at vi skal være tørre, men kvinner i alle aldre sliter med urininkontinens. Dette er frustrerende og begrensende for kvinnene det gjelder, og dessverre er det også mange som syns det er vanskelig å snakke om, sier produktspesialist i B. Braun Medical AS, Siv Holthe.

avatar

Siv Holthe

 Produktspesialist i B. Braun Medical AS

Det er hjelp å få

Så tabubelagt er det at mange heller ikke snakker med legen sin om det. Etter fødselen får man høre at det er viktig å trene bekkenbunnen, og de som føler at de ikke mestrer dette raskt nok, kjenner seg ofte rådløse. 

– Det er imidlertid kjempeviktig å snakke med legen om urininkontinens. En undersøkelse er nødvendig for å utelukke andre årsaker til lekkasje, og kvinner som oppsøker legen vil også oppleve at det både finnes gode råd og hjelp, sier hun.  

For noen kan en operasjon være løsningen, mens andre kan merke stor bedring etter trening sammen med en fysioterapeut. 

– Det finnes mange fysioterapeuter som har spesialkompetanse på området, legger Holthe til. 

Forbedrer liv og helse

Det varierer mye både hvor plaget kvinnene er og hvilke situasjoner som fører til lekkasje. Mens noen kvinner kun har problemer i forbindelse med anstrengelse som trening, når de ler eller når de nyser, er det andre som sliter med lekkasje gjennom hele dagen. 

– Felles for mange av disse kvinnene er at de opplever frustrasjon og tap av selvtillit, sier hun og forteller at B. Braun har utviklet et produkt som særlig kan hjelpe kvinner med stressinkontinens. 

– For oss er det en overordnet visjon å forbedre menneskets liv og helse, og tilbakemeldingene er at Diveen® gjør at en del kvinner endelig føler at de kan delta i sin egen hverdag igjen, sier hun.

Enkelt å bruke

Diveen® er et intravaginalt hjelpemiddel som kvinnen selv fører inn på samme måte som en tampong, med eller uten en innføringshylse. Det er formet som en fleksibel ring og fungerer ved at ringen støtter opp skjedeveggen ved blærehalsen. Ved anstrengelse vil vekten av blæren og trykket i buken overføres til ringen som gir støtte mot urinrøret.

 – Diveen® kan enten brukes i situasjoner der kvinnen vet at hun ofte opplever ufrivillig lekkasje, eller det kan sitte inne i tolv timer i strekk. Det er ikke nødvendig å ta den ut når man tisser, sier Holthe. 

Produktet er helt fritt for miljøskadelige stoffer, og du får kjøpt det på apotek og hos bandagist. Legen kan også forskrive Diveen® på blå resept.

Diveen®: Ved anstrengelse vil vekten av blæren og trykket i buken overføres til ringen som gir støtte mot urinrøret.

Tre former for urininkontinens

1) Stressinkontinens

Ufrivillig urininkontinens som oppstår uten at man har trang til å urinere. Ofte i sitasjoner der man hoster, ler, nyser eller gjør fysisk aktivitet. 

2) Inkontinens på grunn av overaktiv blære 

Kalles ofte urge-inkontinens, og er ufrivillig lekkasje som følge av plutselig og intens trang til vannlating, som gjør at man ikke klarer å vente. Dette kan skyldes nevrologisk sykdom, urinveisinfeksjon eller blæresykdom. 

3) Blandingsinkontinens

Kombinert stress- og urge-inkontinens. Hovedårsaker er alder, overgangsalder, kronisk forstoppelse og intensiv fysisk aktivitet.

Studier har vist at Diveen® har effekt når det gjelder håndtering av stressinkontinens hos kvinner:

  • Reduserte hyppigheten av urininkontinensmed gjennomsnittlig 69 prosent (1).
  • 78 prosent av kvinnene som brukte Diveen® oppga en høy brukertilfredshet *. 
  • Diveen® brukerne rapporterte bedret livskvalitet som følge av økt velvære(1). (CONTILIFE)

Les mer om produktet her.

Referanse:

1. Cornu J.N et al. 75NC007 device for nonivasive stress urinary incontinence management in women: a randomized control trial. International Urogynecology Journal 2012, 23 (12): 1727-34

Av: Katrine Andreassen, [email protected]

Next article