Home » Kvinnens helse » Dette kan hjelpe deg på vei mot en endometriose-diagnose
endometriose

Dette kan hjelpe deg på vei mot en endometriose-diagnose

Vi kommer til å få et bedre diagnose- og behandlingsforløp på sikt. Frem til da, må du ikke gi opp. Illustrasjon: Endometrioseforeningen
Vi kommer til å få et bedre diagnose- og behandlingsforløp på sikt. Frem til da, må du ikke gi opp. Illustrasjon: Endometrioseforeningen

I dag tar det i gjennomsnitt syv år å få diagnosen endometriose. Hvordan kan man gå frem for å få helsehjelp raskere?

Endometriose er en kronisk sykdom hvor vev som ligner livmorslimhinnen vokser steder det ikke skal være i kroppen. Sykdommen kan skape betennelse, smerter og en rekke andre plager. Oppblåsthet, kvalme, utmattelse, smerter ved samleie, smerter ved avføring eller urinering, ufrivillig barnløshet – lista er lang, og vi har ingen kur.

Mange lever gode liv uten store plager selv om de har endometriose. Likevel er det flere pasienter som ikke har det bra. De trenger helsehjelp, men møtes ofte med medisinsk gaslighting og utdatert kunnskap.

Hvorfor tar det så lang tid før man oppdager endometriose?

Det er flere årsaker til at endometriose er en sykdom med lang diagnosetid. Det finnes ingen reell økonomisk satsing på endometriosefeltet i Norge. Dette bidrar blant annet til at helsepersonell jobber under stort press, og ikke får oppdatert sin kompetanse.

I tillegg til dette, er endometriose fortsatt skambelagt, og pasienter møtes med en tankegang om at mensen skal gjøre vondt. Diagnoseforløpet strekker seg ofte over flere år, hvor man får høre at «alt ser bra ut» ved ulike undersøkelser. Det er ikke uvanlig at pasientene selv må be om utredning for endometriose, før helsepersonell foreslår det.

Hvordan kan pasienter sikre seg bedre helsehjelp?

Det typiske diagnoseforløpet er ineffektivt, ressurskrevende og vondt for pasienten å stå i. Det skal ikke være privatpersoners oppgave å finne sin egen diagnose. Likevel er det fint å vite at du har rett til å bytte fastlege hvis du opplever å ikke bli tatt på alvor, og at du har rett til samvalg. Det betyr at du skal få være med på å bestemme over egen behandling. Disse to tingene kan bidra til en mer effektiv prosess.

Vi kommer til å få et bedre diagnose- og behandlingsforløp på sikt. Frem til da, må du ikke gi opp. Du kjenner din kropp bedre enn noen andre. Krev oppfølging og hjelp, eller få noen andre til å stå på krava for deg hvis du ikke vil stå alene. Kontakt Endometrioseforeningen hvis det er noe du lurer på.

Av Elisabeth Raasholm Larby, styreleder i Endometrioseforeningen

Neste artikkel