Skip to main content
Home » Kvinnens helse » Det finnes god hjelp mot ufrivillig barnløshet
Sponset

Sjelden eller aldri eggløsning er hovedårsaken til uteblitt graviditet, som for eksempel ved PCOS. Men det kan også være mannen som har problemer med spermiene sine. Heldigvis kan fertilitetsklinikker som Klinikk Hausken hjelpe både heterofile og likekjønnede par, samt single med et barneønske. Siden høsten 2021 tilbyr de også behandling med donoregg.

– Ved noen tilfeller, kan eggløsningen sparkes i gang med hormonbehandling. Klinikken kan også finne den beste tiden for befruktning, og så klarer paret å fikse resten hjemme. Men ved 90 prosent av tilfellene anbefaler vi IVF-behandling, sier Jon W. Hausken, leder ved Klinikk Hausken. Fertilitetsklinikken er den største i Norge med avdelinger i Oslo, Bergen, Stavanger, Haugesund og Porsgrunn. Så langt har Klinikk Hausken hjulpet til med mer enn 5000 barn.

Dr. Jon W. Hausken

Grunnlegger av Norges største fertilitetsklinikk

Styrer mer selv på privat fertilitetsklinikk

Klinikk Hausken er en privat fertilitetsklinikk, og ønsker man hjelp her, må man betale for behandlingen selv. Man kan få hjelp av det offentlige helsevesenet, men der er det noen begrensninger. Paret skal ha prøvd selv i ett år før man kan henvises, og ofte blir man da satt på venteliste. Kvinnen må være under 39 år når prosessen starter, og man får inntil tre forsøk.

Et besøk på fertilitetsklinikken blir litt hyggeligere med lyse moderne pasientrom. Foto: Veronika Stuksrud

– Selve prosessen er lik både offentlig og privat, men på en privat fertilitetsklinikk kan man sette i gang når man ønsker det selv, og man kan selv bestemme antall behandlinger. Noen velger å ta et privat forsøk mens de står i kø i det offentlige. Det er viktig å huske på at man ikke mister plassen i det offentlige med et privat forsøk, sier Hausken.

Slik foregår IVF-behandling

Vanligvis har en kvinne ett modent egg når hun har eggløsning. Det egget er et tilfeldig uttak, og kan være et godt egg, men det kan også være et dårlig egg.

– Ved prøverør/IVF, setter man daglige hormonsprøyter. Dette medfører at det kommer flere modne egg. Vi tar gjerne ut 8 – 15 egg. Så plukker laboratoriet ut de eggene som ser best ut, og befrukter dem med mannens spermier, eller donor. Deretter plasseres de i en inkubator som overvåker utviklingen gjennom hele døgnet. Etter tre til fem dager, settes det beste embryoet tilbake i kvinnens livmor. Hvis flere embryo har god kvalitet, så kan disse fryses ned for senere bruk.

Hos Klinikk Hausken får par og single hjelp til å bli en familie

Over 4000 barn har kommet til verden takket være erfarne leger og et dyktig
fertilitetsteam på våre klinikker i Oslo, Bergen, Stavanger og Haugesund.

Hvor ofte er mannen årsaken?

Man regner med at en av tre tilfeller der graviditet uteblir, ligger hos mannen.

– Vi godtar lett at kvinnen har et problem, men både mannen og paret godtar ikke like lett at det er mannen som er årsaken, sier Hausken.

Han forteller at ved redusert sædkvalitet, kan man benytte en metode som kalles mikroinjeksjon (ICSI). Da spesialhåndterer man spermiene i tillegg til prøverørprosessen. 40 prosent av heterofile par benytter ICSI i IVF-behandling.

Klinikk Hausken hjelper også single kvinner og lesbiske par med å bli gravide. Kvinner som ønsker å fryse ned eggene og de som ønsker å donere sine egg, får også hjelp på klinikken.

Embryologene og det tekniske utstyret bidrar til en høy suksessrate for klinikken. Foto: Veronika Stuksrud

Viktig med god informasjon

Hausken forteller at mange kommer i mål med IVF, men at det er viktig å være klar over at kvinnens naturlige fertilitet avtar med alder. Derfor er det viktig å ikke vente for lenge før man starter behandling.

– Det er lett å få et negativt inntrykk av denne reisen. Det er som regel dem som har hatt en lang og vanskelig historie som forteller om den, for eksempel i sosiale medier. Mange av dem som kom i mål med en gang, har ikke behov for å fortelle om det, og de er faktisk i flertall, sier Hausken.

Siden 2006 har Klinikk Hausken hjulpet par og single med drømmen om barn. Bli kjent med dem og se hvordan de har blitt Norges største fertilitetsklinikk på klinikkhausken.no

Av Marte Frimand

Next article