I følge Folkehelseinstituttet har 30 prosent av den voksne befolkningen langvarige smerter. Mye av langtidsfraværet skyldes langvarige smerter som utgjør 50 prosent av alle uførhetstilfellene. Muskel- og skjelettsmerter er den vanligste og største årsaken til sykefravær, med sine 40 prosent.
– Langvarige smerter er derfor blitt en enorm samfunnsutfordring, sier Jakob Lothe. Han er kiropraktor ved Klinikk for Alle og tidligere styreleder i Kiropraktorforeningen.
– Den største gruppen er rygg og nakke med 1,2 millioner tilfeller per år, hvor helsetapet koster samfunnet 165 milliarder i året!
Sammensatte årsaker krever tverrfaglig tilnærming
– På Klinikk for Alle ser vi hele spekteret av smerter i bevegelsesapparatet, både langvarige og akutte. Det er mye muskel- og skjelettsmerter, hodepine, migrene og idrettsskader. Jobben vår er å finne ut av plagene som alle måtte ha, sier Lothe.
– Mye kan gjøres, men årsakene til langvarige smerter er som regel sammensatte og krever tverrfaglig tilnærming.
Da er det viktig å nærme seg disse plagene systematisk og i riktig rekkefølge.
Har man smerter og plager går det utover humøret og psyken, men depresjon og angst kan også føre til at man er lettere disponert for smerter. Søvn har, for eksempel, stor betydning.
– Derfor er det viktig å jobbe med hele mennesket. Det finnes sjelden en mirakelkur, men vi kan identifisere hva vi kan gjøre noe med. Vi kan rette på det som kan rettes, trene opp det som må trenes, og gi pasientene våre verktøy for å kunne være i balanse i sitt liv med de utfordringene de møter, på en best mulig måte, sier Lothe.
Få hjelp til smertefri bevegelse
Bevegelse er ikke bare god medisin for smerter. Som mennesker er vi avhengige av fysisk aktivitet, ikke minst for å holde de andre livsstilssykdommene, som hjerte- og karsykdommer, fedme og diabetes, i sjakk. Men har man vært ute av drift lenge, kan det være mange stivheter og blokkerte bevegelser i ledd. Muskulaturen kan være for svak, for stram eller for kort, som gjør det vanskelig å komme i gang med bevegelsene.
– Når smertene gjør det vanskelig å bevege seg, ender man lett opp i en ond sirkel. Noen klarer seg på egenhånd, mens andre trenger hjelp til å komme tilbake i smertefri bevegelse, , forklarer Lothe.
– Det er bra å trene, men enda bedre å trene hvis man får fjernet kjeppene i hjulene slik at kroppen kan bevege seg mer naturlig, sier Lothe.
Klinikk for Alles visjon er å gi pasientene et bedre og aktivt liv, med høyere livskvalitet og mindre smerter. Pasientene skal kunne gjøre det som er viktig for dem selv, uten at smerter i kroppen er en hindring.
Fakta
Klinikk for Alle undersøker og behandler alle plager fra muskler og ledd, og problemer som kan påvirkes av dette, for eksempel hodepine og migrene, ryggsmerter, nakke- og skuldersmerter med mer. Her du finner et bredt og tverrfaglig behandlingsmiljø, som blant annet består av kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopater og manuellterapeuter. Som de sier på Klinikk for Alle; «Vi tar vare på deg».
Tekst: Klinikk for alle