Home » Kronisk nyresykdom » Enkle kostholdsråd ved nyresykdom
Kronisk nyresykdom

Enkle kostholdsråd ved nyresykdom

LNT har nylig gitt ut en digital kokebok for nyresyke. Oppskriftene er delt inn i de forskjellige stadiene av nyresykdom, pre dialyse, når man er i dialyse og transplanterte. Foto: Getty Images

Et sunt og riktig kosthold kan bremse nyresykdom og forebygge følgesykdommer som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Det handler ikke om å gå på noen streng diett, men å endre litt på det kostholdet man allerede har.

Tidligere var det vanlig å bli satt på en streng diett dersom man hadde nyresykdom. Slik er det heldigvis ikke i dag.

– Vi prøver å ta utgangspunkt i den enkeltes kosthold og komme med forslag til endringer. Man må ikke spise supersunt. Det er bedre å endre på noe, enn å gjøre alt helt perfekt, sier Ragnhild Haaland, klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale sykehus.

Ragnhild Haaland

Klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale sykehus.

Hun forteller at de gir pasientene individtilpasset kosthold, og at de følger med på blodprøver for å finne ut hva hver enkelt bør spise og ikke spise.

– De fleste kan spise stort sett alle matvarer, men i varierende grad, sier Haaland.

Et hjertevennlig kosthold

Nyresykdom deles inn i fem stadier etter hvor mye funksjon nyrene har. I stadium 1 til 3A anbefales det å spise et vanlig, sunt og hjertevennlig kosthold. Det er det samme som anbefales for den generelle befolkningen. Når man kommer i stadium 3B, kan det hende man må redusere proteinmengden, fosfat og kalium.

– Vi tar jevnlige blodprøver og følger med på disse tingene. Ser vi for eksempel at fosfat er på vei opp, justerer vi på kosten, sier Haaland.

Fosfat er et mineral som finnes i alle kroppens celler. Når nyrene ikke fungerer så godt, hoper fosfat seg opp i blodet. For mye fosfat kan påvirke bensubstansen, og kan over tid føre til osteoporose, eller benskjørhet.  

– Det er mye fosfat i melk og melkeprodukter, så kanskje må vi redusere pasientens inntak av det. Samtidig gir melken viktige næringsstoffer, som proteiner, kalsium, og vitamin B2, og er derfor en nyttig matvare, sier Haaland.

Proteiner og kalium

Proteiner er viktige byggesteiner for kroppen. Ved nedsatt nyrefunksjon vil inntak av mat med mye proteiner føre til mer avfallsstoffer i blodet. Derfor er det nyttig å justere mengden.

Kalium finnes i nesten alle matvarer, og spesielt i frukt og grønnsaker. Dersom kaliumverdiene begynner å bli veldig høye, kan det være man må ha egne tilpasninger på mengde eller type frukt og grønnsaker man spiser.

Ønsker hjelp til kosthold

Marit Lundberg, daglig leder i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), har inntrykk av at mange nyrepasienter ønsker hjelp og informasjon om kosthold.

– Mange opplever at fastlegene ikke gir nok informasjon om kosthold. Kosthold ved nyresykdom kan være litt komplisert, siden det er forskjellige anbefalinger i de tidlige og de senere stadiene. Det er også forskjellige råd om man er i dialyse eller ikke, sier Lundberg.

Marit Lundberg

Daglig leder i LNT

Kokebok for nyresyke

LNT har nylig gitt ut en digital kokebok for nyresyke. Oppskriftene er delt inn i de forskjellige stadiene av nyresykdom, pre dialyse, når man er i dialyse og transplanterte.

– Nyresyke blir ofte fortalt alt de ikke kan spise. Vi har valgt å vinkle på mat de kan spise, sier Lundberg.

I den digitale boken, kan man summere måltidene og se på inntaket av kalium, protein, fosfat og salt. Da er det lett å finne ut om man er innenfor anbefalingene.

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på boken. Nå jobber vi også med en fysisk utgave for dem som ikke liker å ha den digital, sier hun.


10 råd til et hjertevennlig kosthold:

  1. Spis minst fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag
  2. Velg grove kornprodukter
  3. Spis fisk, både til middag og som pålegg
  4. Magre melkeprodukter bør inngå i det daglige kostholdet
  5. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter, og begrens inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt
  6. Velg matoljer, flytende eller myk margarin
  7. Spis gjerne en liten neve nøtter hver dag
  8. Vann er det beste tørstedrikken
  9. Begrens inntaket av tilsatt sukker
  10. Begrens inntaket av tilsatt salt

Av Marte Frimand

Neste artikkel