Skip to main content
Home » God søvn » Allergien din kan påvirke søvnen
God søvn

Allergien din kan påvirke søvnen

Jente som sover
Jente som sover
Foto: Unsplash

Du tenker kanskje ikke så mye over det, men det er en sammenheng mellom pollenallergi, søvnkvalitet og snorking.

I Norge er det rundt en million mennesker som har pollenallergi og vi regner med at 25 til 30 prosent av alle barn og unge er rammet.

– Litt enkelt forklart kan vi si at pollenallergi er en tilstand der kroppen reagerer på stoffer i naturen som egentlig er helt ufarlige og at immunforsvaret i kroppen løper litt løpsk. Når pollenkorn fra arter som or, hassel, salix, bjørk og burot kommer i kontakt med slimhinnene i  øynene, nesen eller de øvrige luftveiene så skjer det en reaksjon. Da frigjøres det histamin, noe som igjen fører til at slimhinnene blir betente, forklarer Grethe Amdal som er helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

De vanligste symptomene er rennende, røde, kløende og hovne øyne. Tett, kløende nese, gjerne forbundet med at man nyser mye. Man blir trøtt, konsentrasjonen blir dårligere, noen kan også oppleve å bli slappe og at de har lite energi. Noen blir nedstemte og andre opplever influensalignende plager.

– Pollenallergi kan utløse astmaanfall og hvis du har atopisk eksem, så kan du også få utbrudd av eksemet hvis du er allergisk, sier Amdal.

Den tette nesa

– Et av de mest typiske symptomene ved pollenallergi er at man får tett nese. Allergien kan også forveksles med å være forkjølt. Men hvis du i tillegg til tett nese også har gjennomsiktig og tynt snørr som bare renner og renner, samtidig som du har gjentatte nyseanfall, er det stor sjanse for at du har pollenallergi. Problemet med den tette nesa er at den blir årsak til dårlig søvnkvalitet og kan føre til mye snorking. Dårlig søvn kan igjen gå utover både skole og arbeid siden man blir ukonsentrert og får nedsatt arbeidskapasitet.

– Nesespray, og å bruke en ekstra pute slik at hodet kommer litt høyere når du sover, kan hjelpe på snorkingen og bidra til bedre åpning i luftveiene noe som kan gjøre søvnkvaliteten bedre, fortsetter hun.

Or- og hasselsesongen er i gang allerede, derfor kan noen oppleve tett nese allerede nå, men det er bjørk– og gresspollen som er de verste pollensortene når det kommer til nesetetthet, og de kommer litt senere på våren og sommeren.

– En annen uheldig effekt av tett nese er at hvis nesa er tett, så puster vi med munnen i stedet. Da blir ikke luften filtrert gjennom flimmerhårene i nesa, og dermed dras pollenkorn rett ned i lungene og luftveiene. Da blir det en selvforsterkende effekt som gjør at allergireaksjonen kan bli enda verre, forklarer Amdal.

Hvis man bruker vanlig forkjølelsesspray i mer enn ti dager kan man også få tett nese. Det kan man også få av andre allergier, for eksempel hvis man er allergisk mot dyrehår eller midd. Sterke dufter som parfyme eller røyk kan føre til det samme, og i tillegg kan gravide noen ganger oppleve at nesa blir tett uten at de er allergiske.

– Uavhengig av årsaken til at nesa blir tett, kan det føre til snorking og at søvnkvaliteten forringes.

Sørg for riktig behandling

– Det er viktig å få behandling mot pollenallergi, og det er gjerne antihistamin i form av allergitabletter som benyttes. Å skylle nesa med vann eller saltvannsoppløsning er også bra.

For å behandle den  tette nesa, er det nesespray som inneholder kortison som hjelper best. Kortison virker betennelsesdempende på slimhinnene, derfor har den en lindrende effekt. Det finnes også nesespray som både inneholder kortison og antihistamin, avslutter Amdal.

Av Tom Backe,

Next article