Diabetespasienter har økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Nå har det kommet nye diabetesmedisiner som reduserer denne risikoen. I tillegg gjør disse medisinene det enklere for type 2 diabetikere å gå ned i vekt.
– Det er fordelingen av fettet som er viktig. De som er arvelig disponert for å få fettet fordelt over magen, har høyere risiko for diabetes type 2 og hjertesykdom, selv om de har en lavere BMI enn dem som har fettet fordelt over hofte og lår, sier Serena Tonstad. Hun er overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus
85 prosent av alle med diabetes 2, har for mye magefett. Fettet som legger seg over magen, er en type fett som gir en lavgradig inflammasjon.
– Det er denne inflammasjonen som gjør at insulinet ikke får gjort jobben sin. Det vil derfor være hensiktsmessig for diabetespasienter med overvekt, å redusere vekten, sier hun.
Serena Tonstad
Overlege ved seksjon for preventiv kardiologi, avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus.
Ikke så mye som skal til
Den gode nyheten, er at det ikke er så mye vektnedgang som skal til. Kun ved 3-5 kilo vektreduksjon, har man allerede redusert risiko for å utvikle diabetes 2, og bedret insulinresistensen og blodsukkeret hvis man allerede har diabetes 2.
– For å få til denne vektreduksjonen, anbefaler vi at man begynner med å se på hva man drikker. Videre bør man kutte raske karbohydrater, spesielt bakverk. Samtidig bør man øke de beskyttende matvarene, som grønnsaker, frukt, magre meieriprodukter og proteinrike matvarer som kylling, fet fisk og rent kjøtt. Styr unna blandede kjøttprodukter, sier Tonstad.
Påfyll av metthetshormoner
Dersom en ønsker å gå ytterligere ned i vekt, eller syns det er vanskelig å gå ned de 3-5 kiloene, kan diabetespasienter ha nytte av disse nye medikamentene. Spesielt de som har en BMI over 27.
– Personer med type 2 diabetes og overvekt, har resistens mot noen hormoner som kalles inkretiner. De produseres i tynntarmen og sender signal til hjernen om at næringsstoffer har kommet ned i tarmen, og at vi kan stoppe spisingen etter hvert. Signalet gir også metthetsfølelse, sier Tonstad.
Medisingruppen som kalles GLP-1 agonister, forsterker inkretin-effekten og gjør det er lettere å spise mindre og unngå godteri og søtt.
– Denne medisinen reduserer også risikoen for hjerte- og karsykdom, samt reduserer blodsukkeret og den senker blodtrykket litt, sier Tonstad.
Tre spørsmål til fastlegen
Tonstad anbefaler diabetespasienter å holde seg oppdatert på sykdommen sin selv. Hun har tre tips til hva man bør spørre fastlegen sin om:
1. Er jeg registrert i Noklus? Med en gang fastlegen registrerer deg der, blir flere ting automatisk passet på. Legen har et skjema han eller hun skal forholde seg til.
2. Hva kan jeg gjøre for å redusere magefettet?
3. Tror du jeg har nytte av en av de nye diabetesmedisinene?
– Jeg tror mange flere enn i dag kan ha nytte av å ta i bruk de mye medisinene, sier Tonstad.
Av Marte Frimand