Home » Diabetes » Jeg drakk sinnsyke mengder vann!
Sponset

Høsten 2021 merket Thomas Fjellgaard (24) at ikke alt var som det skulle. Han følte seg veldig sliten, var tørst hele tiden og treningskameratene la også merke til at han hadde gått ned i vekt. En av de sa at dette kunne minne om diabetes, og en kamerat som er sykepleier målte blodsukkeret hans. Måleren viste 36, mot vanlig blodsukkerverdi på mellom 4 og 6.

Derfra bar turen inn på Legevakta, og videre inn på sykehuset på Kalnes. Kameratene hadde rett, Thomas hadde fått diabetes. Han hadde utviklet ketoacidose (surt blod) på grunn av insulinmangelen, og måtte behandles for dette. Deretter fikk han opplæring i å sette sprøyter og måle blodsukker. Etterhvert fikk han også CGM for lettere å kunne følge med på blodsukkeret.

Thomas Fjellgaard (24)

Å tilpasse kostholdet

Det å få diabetes er en stor forandring i livet, men den sporty Østfoldingen tok dette på strak arm. Et viktig element ved å ha diabetes, er å kunne tilpasse insulindoseringen til det man spiser. Først og fremst er det karbohydratene man doserer etter. Det finnes karbohydrater i en rekke matvarer, for eksempel brød, ris, pasta, alt med sukker i og så videre. Mange matvarer har påskrevet hvor mange gram karbohydrater det er i varen, og dette syns Thomas er til stor hjelp. Det gjør det mye lettere å vite hvor mye insulin man skal sette.

– Det vanskeligste er å spise ute, da kan man aldri vite helt hvor mye man skal dosere. Enda vanskeligere blir det hvis man tar seg en øl til maten.

Da opplever Thomas at blodsukkeret går opp, men når alkoholen går ut av blodet får han et stup i blodsukker. Da er det viktig å følge godt med.

– Jeg spiser hva jeg vil, men jeg prøver å styre unna dessert og smågodt med mindre jeg har vanvittig lyst på.

– I henhold til trening har jeg funnet ut at jeg må drikke cirka en halvliter sukkerholdig drikke for en times trening. Den fyller jeg på med i løpet av timen, og da ligger jeg relativt stabilt. Jeg spiller bandy i Sarpsborg Bandy Klubb, som er i elitedivisjonen. Jeg spiller fotball når jeg har tid til det, og spiller mye golf. Den første tiden ble jeg overrasket over hvor fort blodsukkeret sank da jeg spilte golf. Jeg har fått et par følinger på golfbanen, men nå har jeg alltid brus med sukker liggende i golfbagen.

Nytt liv med pumpe

I mars 2022 fikk Thomas pumpe. Han fikk Medtronic-pumpen MiniMed 780G, som justerer insulintilførsel automatisk. Han må fortsatt dosere for det han spiser, men automatikken har gjort nettene mye bedre. Tidligere ble han vekket av alarmer for både høyt og lavt blodsukker, men nå sover han gjennom nettene mens pumpa sørger for å holde blodsukkeret stabilt. Ved diabetes regner man Time In Range, som er andelen tid en er i et sunt område (mellom 3,9 og 10 i blodsukker). Det er om å gjøre få denne prosentandelen så stor som mulig. Med penn og CGM var Thomas allerede oppe i 85 prosent, noe som er veldig bra. Med pumpe kom han opp i 94-95 prosent, noe som er like bra som en som ikke har diabetes.

– Det var en tilvenningssak å gå over til pumpe. Litt rart å ha den med overalt i starten, men det har gått fint å venne seg til den. Det er også litt jobb med å fylle reservoar og skifte slangesett, men alt i alt ville jeg ikke vært den foruten. Pumpen bruker bare hurtigvirkende insulin, og det er mye enklere for meg å justere enn når jeg har satt langtidsvirkende insulin. De siste prosentene opp i Time in Range tilskriver jeg pumpen, det hadde ikke gått uten den.

Ser lyst på livet

Thomas er mye på sjøen. Han er ikke heftet av pumpa. Enten ligger pumpa i shortsen, eller i belte som holder pumpa tett mot kroppen. Hvis han skal bade, tar han pumpa av, og legger den igjen i båten og kobler seg på igjen etterpå

– Jeg er veldig spent på hva som skjer i fremtiden. Utviklingen går kjempefort fremover, og det er stadig nye oppfinnelser som gjør livet med diabetes enklere. Jeg ser lyst på livet med diabetes, avslutter den optimistiske studenten.

Neste artikkel