Home » Diabetes » Fra metallsprøyte til insulinpumpe
Sponset

Hanne Torvø fikk diabetes type 1-diagnosen i løpet av første klasse på barneskolen. Den gangen måtte hun sette insulin selv med en metall- og glassprøyte. Heldigvis har utviklingen vært stor siden den gang, 51 år tilbake. I dag har hun insulinpumpe og har mye større frihet med livet som type 1 diabetiker. 

Diabetesen ble oppdaget da Torvø var sju år gammel. Hun var mye tørst og våknet ofte på nettene av at hun måtte tisse og hadde vanskelig for å holde seg. Etter en innleggelse på Ahus, begynte hun med sprøyter hjemme. Den første sprøyten var en metall- og glassprøyte som moren måtte koke hjemme på kjøkkenet.

Hanne Torvø

Står bak Instagramkontoen @sunne_matgleder

– Det var en forferdelig sak. Heldigvis tok det ikke lang tid før jeg gikk over til engangs plastsprøyter, sier hun.

Måtte veie brødskivene

Alt i alt syntes Torvø sykdommen og behandlingen var grei. Hun kan ikke huske at det påvirket henne spesielt mye i barndommen. Likevel var det en stor overgang å måtte veie brødskivene og alltid passe på å ha med druesukker i tilfelle føling.

– Det var litt mer styr den gangen. Det var ikke mulig å måle blodsukkerverdien hjemme selv, så jeg måtte ta urinprøve og skrive opp verdiene og hva jeg hadde spist og ta med til legen. Jeg fikk ikke lov til å spise kake og sjokolade. Det føltes litt som at jeg måtte tilfredsstille legen, spesielt i ungdomsårene. Jeg jukset nok en del med notatboka, sier Torvø.

Det handler om et vanlig, sunt kosthold som anbefales folk flest. En type 1 diabetiker har lov til å kose seg innimellom.

Fikk insulinpumpe

Etter hvert fikk Torvø insulinpumpe og hun slapp å sette insulinet via sprøyte og insulinpenn.

– Det var befriende å kun trykke på en liten mobiltelefon-liknende sak. Likevel måtte jeg følge med på blodsukkeret og jeg tok i snitt 10-15 blodprøver per dag, sier hun.

For tre år siden, fikk Torvø insulinpumpesystemet Medtronic minimed 780G. Blodsukkeret måles kontinuerlig via en sensor, som sender signaler til insulinpumpen. Pumpen justerer insulintilførselen hvert femte minutt etter disse verdiene.

– Etter en uke med den begynte jeg virkelig å skjønne hvor mye energi jeg faktisk har brukt på å være godt regulert i alle år. Den pumpen jeg har nå er bare helt fantastisk, sier hun.

Glad i å lage mat

Torvø har alltid vært glad i mat og i å lage sin egen mat. Hun er opptatt av at diabetes ikke er noen sukkerallergi, og at «diabeteskosthold» er et ord som burde gravlegges.

– Det handler om et vanlig, sunt kosthold som anbefales folk flest. En type 1 diabetiker har lov til å kose seg innimellom. Jeg kan spise alt, men jeg må vite hvor mange karbohydrater jeg spiser, sier hun.

Denne interessen for mat gjorde at Torvø startet instagramkontoen @sunne_matgleder der hun deler sunne matretter og ofte med utregnet næringsinnhold.

Handler om kunnskap

Dersom Torvø har beregnet litt feil på måltidsdosene, retter insulinpumpen opp underveis.

– Jeg kan se på pumpen når som helst hva blodsukkeret er og pumpen regulerer med å gi insulin eller redusere mengden om blodsukkeret stiger eller synker utenfor gitte forutsetninger. Det er mange forhold som påvirker blodsukkeret, som trening, stress og feber. Sammensetningen i måltidet har også betydning for insulinbehovet. Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg har godt utstyr og kunnskap på plass, sier hun.

MiniMed™ 780G-systemet

Justerer insulintilførsel automatisk og korrigerer glukosenivåer hvert femte minutt hele døgnet uten kalibrering 

 Av Marte Frimand 

Neste artikkel