Astmabehandling krever at pasientene får riktig medisin, men riktig inhalasjonsteknikk og individuell oppfølging må også på plass.
– Særlig yngre personer i tenårene, som kanskje har hatt astma siden de har vært barn, liker ikke å behandle seg i andres påsyn og lar derfor være. Da kan det ende med et skikkelig astmaanfall i gitte situasjoner, sier Olav Kåre Refvem. Refvem er spesialist i indremedisin og lungesykdommer, samt medisinsk rådgiver for LHL.
I hovedsak er det to typer medisiner som astmapasienter gjerne benytter som en kombinert behandling. Den ene er åpnende medikamenter som er hurtigvirkende, og, avhengig av type, kan vare kort eller lenge.
– Dette er en god behandling, men for å roe det hele ned bør pasientene også bruke en tilleggsmedisin som demper betennelsen i luftveiene. Den inhaleres også, og er helt nødvendig, sier Refvem.

Olav Kåre Refvem
Spesialist i indremedisin og lungesykdommer, samt medisinsk rådgiver for LHL
Inhalasjonstrening er viktig
Et gjentakende problem er at medisinen ikke gir tilstrekkelig effekt – ikke fordi den er feil, men fordi teknikken er feil. Spray er vanskeligst å bruke riktig. Hvis man i stedet sprayer medisinen inn i et lite kammer, og deretter puster rolig og langsomt inn fra det, så får man medisinen dypere ned i lungene, og dermed blir effekten mye bedre. Den rolige inhalasjonen gjør at man bruker mindre medisin, men oppnår bedre resultat.
– Når vi starter en behandling, viser vi hvordan pasientene skal gjøre inhalasjonen så den fungerer best mulig. Vi har også et ansvar for å følge opp etter en viss tid. Jeg pleier å be pasientene ta med utstyret de bruker til kontroll for å se at de bruker det riktig. Samtidig avdekker vi også at de har effekt av behandlingen de får. Det er viktig siden det hender at pasienter ikke får særlig effekt, for eksempel fordi de ikke har fått den rette medisinen. Individuell behandling av den enkelte pasient er nøkkelen til god behandling, forklarer han.
Ansvaret for å lære pasientene hvordan inhalering gjøres korrekt ligger egentlig hos legene, men det gjøres også ute på apotekene.
– Det er litt forskjellige oppfatninger av hvor dyktige alle er på et apotek, men min oppfatning er at det stort sett går bra. Apotekenes rolle i dette er dessuten en støtte for leger. Jeg pleier for eksempel først å vise pasientene mine hvordan teknikken skal være, men siden mange kan glemme litt av alt som skjer på legekontoret, så ber jeg dem i tillegg om å få det gjentatt som en repetisjon på apoteket.
Egenmålinger kan gi bedre kontroll
Noen har nytte av å følge med på pusten hjemme med en såkalt toppstrømsmåler, som kan skrives ut på blå resept.
– Da ser de tidlig om det går i feil retning, for eksempel hvis de blir forkjølet eller det er mye pollen. Da kan de øke dosen i en periode, sier han.
Målet er å bruke så lite medisin som mulig – men nok til at det faktisk virker.
– Vi skal være forsiktige med medisiner, men ikke så forsiktige at det ikke har noen effekt. Minst mulig, men nok, sier han.