Skip to main content
Home » Astma og allergi » Lev godt med astma: Kunnskap, mestring og riktige vaner
astma

Lev godt med astma: Kunnskap, mestring og riktige vaner

Foto: Adobe Stock

Astma kan gjøre selv en rolig dag utfordrende. Tung pust, hoste og pipelyder i brystet er plager mange kjenner seg igjen i – men med riktig behandling og kunnskap kan du ta kontroll over sykdommen og få hverdagen tilbake.

Over 300 000 nordmenn lever med astma – fra små barn til godt voksne. Likevel er det mange som har unødvendige symptomer fordi behandlingen ikke følges opp godt nok. Målet med astmabehandling er klart: Å leve et så normalt og aktivt liv som mulig, uten store plager eller astmaanfall.

Anna Bistrup

Seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt Norges Astma- og Allergiforbund

Hva er astma – og hvorfor er behandlingen så viktig?

Astma er en kronisk betennelsestilstand i luftveiene. Den gir symptomer som tung pust, hoste, piping og tetthet i brystet. For mange varierer plagene med årstidene eller trigges av faktorer som pollen, tobakksrøyk, infeksjoner, kald luft eller fysisk anstrengelse.

Det finnes ingen universell løsning – astma må behandles individuelt. God behandling handler om mer enn bare medisiner. Det krever riktig utredning, oppfølging, teknikk og forståelse for hvordan livsstil og miljø påvirker luftveiene. Regelmessig fysisk aktivitet, et balansert kosthold og støtte fra fagpersoner som fysioterapeuter kan bidra til bedre astmakontroll – og høyere livskvalitet.

Ta sykdommen på alvor – og ta kontroll

Astma kan være både skremmende og hemmende, særlig når symptomene oppstår uforutsigbart. Men med kunnskap og tilpasset behandling kan de fleste leve godt med sykdommen. Ambisjonen til livet bør være like stor for de med astma, som de uten.

Å kjenne sin egen kropp og ha en klar behandlingsplan er avgjørende. Med riktig oppfølging kan du få kontroll over symptomene – og leve livet slik du ønsker det.

De syv viktigste grepene du bør ta

  1. Lær deg hva som skjer i kroppen: Jo mer du vet, jo tryggere blir du. Be legen forklare hva astma egentlig er, og hvordan medisinene virker. I mange kommuner finnes det egne astmaskoler – spør fastlegen.
  2. Sjekk at du bruker medisinen riktig: Overraskende mange bruker inhalatoren feil, og da virker ikke medisinen som den skal. Be om en demonstrasjon neste gang du er hos legen eller på apoteket.
  3. Ha en plan for dårlige dager: En individuell behandlingsplan gjør deg forberedt hvis symptomene plutselig forverres. Den forteller hva du skal gjøre – og når du bør kontakte lege.
  4. Finn ut hva som trigger dine symptomer: Er det pollen? Husdyr? Kald luft? Trening? Når du vet hva som setter i gang astmaen din, er det lettere å forebygge og unngå unødvendige plager.
  5. Ikke vær redd for å være i aktivitet: Trening er ikke farlig – tvert imot, det styrker både lunger og livskvalitet. Snakk med lege om hvordan du trener på en trygg måte. Husk oppvarming og lytt til kroppen.
  6. Vaksiner beskytter lungene dine: Influensa og andre infeksjoner kan forverre astmaen betydelig. Derfor anbefales personer med astma å følge vaksineprogrammet – hvert år.
  7. Følg opp jevnlig – også når du føler deg bra: Det er lett å slappe av når alt virker stabilt. Men astma kan endre seg over tid. En årlig sjekk hos legen gjør at du ligger ett steg foran – og fanger opp behov for justeringer tidlig.

Et godt liv med astma – men det krever innsats

Å leve godt med astma handler om mer enn medisiner. Det handler om kunnskap, vaner og god støtte fra helsevesenet og de rundt deg. Det kan være veldig slitsomt å ha en kronisk sykdom og man kan kjenne motgang. Derfor er det viktig å snakke med legen om hva slags hjelp som er tilgjengelig. Mange kan for eksempel ha god nytte av hjelp fra fysioterapeut. Pusteøvelser, tilrettelagt trening og rådgivning kan gjøre en stor forskjell.

«Det er viktig at pasienter tar eierskap til sykdommen», sier helsepersonell ofte. Og det handler ikke om å klare alt selv, men om å vite hva du trenger – og å be om hjelp når du trenger det.

Til deg som jobber i helsetjenesten: Du gjør en forskjell

Fastleger, fysioterapeuter, sykepleiere og spesialister er viktige brikker i astmapasientens liv. God oppfølging handler om mer enn resepter. Det handler om å se hele mennesket. Sjekk om pasienten:

  • Forstår diagnosen sin og behandlingen
  • Bruker inhalatoren riktig
  • Har en oppdatert behandlingsplan
  • Får tilbud om fysioterapi ved behov
  • Opplever astmaen som et hinder i hverdagen

Ved å samarbeide tverrfaglig og følge opp jevnlig, kan flere leve et liv med frihet, overskudd og god pust.

Next article