Mange etterlatte bruker tid og krefter på å nøste opp i smått og stort etter et dødsfall, og kun én av fire har laget en oversikt til hjelp for etterlatte, viser en undersøkelse InFact har gjort for begravelsesbyrået Fonus & Wang.
Med den digitale tjenesten Mitt farvel gjør Fonus det mulig å planlegge sin egen begravelse, gi praktiske opplysninger og en siste hilsen til dem man er glad i.
– Mitt farvel er laget for å hjelpe, tilrettelegge og fungere som et godt samtaleverktøy. Vi vet at mange synes det er vanskelig å snakke om døden – det er et stort og sårt tema, og mange er redde for å gjøre andre lei seg eller triste. Likevel ønsker de fleste egentlig å snakke om det. I alt 80 prosent sier at de gjerne vil, men at det er krevende å vite hvordan man skal begynne. Derfor er Mitt farvel et fint verktøy som kan gjøre det litt enklere å ta det første steget, sier Beate Gyve, Byråleder i Fonus & Wang Begravelsesbyrå.

Beate Gyve
Byråleder i Fonus & Wang Begravelsesbyrå
Sorg og seremoni
Tanken bak Mitt farvel, en tjeneste som er gratis og åpen for alle, er å gjøre det enklere for de etterlatte. De fleste opplever å være nærmeste pårørende og ansvarlig for en begravelse kun én eller to ganger i livet. Når man plutselig står med ansvaret for en begravelse, har man kun ti dager på å ordne alt det praktiske. Da er det mange valg som skal tas – midt i en sorgprosess. Et ferdig utfylt Mitt farvel kan da være til stor hjelp.
Det er den som har skrevet Mitt farvel som bestemmer hvem som skal få tilgang. Dette er ikke et testament, men et personlig dokument som man kan ta vare på og dele med sine nærmeste. Man kan også be noen man er glad i fylle ut Mitt farvel. Noen ganger er det enklere å skrive noe ned enn å si det høyt.
Flere ønsker et personlig farvel
Mange tror fortsatt at en begravelsesseremoni må følge et fast mønster, samtidig ønsker stadig flere et mer personlig farvel.
– Livets siste seremoni kan tilpasses de etterlattes ønsker og behov for å gjenspeile hvem vi var – gjennom musikk, ord, innslag og detaljer som forteller noe om livet vårt. Noen ønsker å samles hjemme, andre ute i naturen eller i et seremonirom som føles riktig for dem. Det finnes mange måter å ta et varmt og nært farvel på – og mye lar seg gjøre med god planlegging, sier Gyve.
– I Fonus & Wang ønsker vi å bidra til at den vi var i livet, ikke blir en fremmed i døden. Vi håper at Mitt farvel kan være et verktøy som gjør det lettere å snakke om og uttrykke egne ønsker – og bidra til en personlig og meningsfull stund for dem som blir igjen, sier hun.
Snakk om døden
Fonus & Wang begravelsesbyrå ønsker å gjøre det litt enklere å snakke om døden – før vi står midt i sorgen.
– Døden og sorg er en del av livet, og det å kunne snakke sammen om små og store spørsmål mens livet går sin gang, kan gjøre det litt lettere når vi en dag mister noen vi er glade i, sier Gyve.
– Hvorfor er det så vanskelig å snakke om døden?
– Jeg tror det er vanskelig fordi døden vekker følelser vi ofte helst vil unngå. Den kan virke skremmende, og mange er redde for å gjøre andre lei seg. Men døden er noe vi alle skal gjennom, og som vi også møter som pårørende. Vi vet at mange ønsker å snakke om det – de bare vet ikke helt hvordan de skal begynne.
– Når vi åpner for slike samtaler, får vi også mer innsikt i både det praktiske og følelsesmessige som følger med. Det kan være en viktig støtte, både for oss selv og de vi er glade i, avslutter Beate Gyve i Fonus & Wang Begravelsesbyrå.
Mitt farvel er en gratis digital tjeneste som lar deg veilede dem som står igjen etter at du har gått bort.
Av Anett Kilén