– Øyehelse må bli en større del av samtalen om seniorliv, sier Goran Petrovski, professor og overlege ved Øyeavdelingen på Oslo universitetssykehus/Universitetet i Oslo.
Synet endrer seg naturlig med alderen, men enkelte øyesykdommer kan få alvorlige konsekvenser om de ikke oppdages i tide. Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD) er den vanligste årsaken til alvorlig synstap etter fylte 60 år.
– Mange oppdager ikke at de har AMD før synet allerede er betydelig svekket, forteller Petrovski.
Det er særlig sentral- eller skarpsynet som rammes. Du ser ikke lenger detaljer, har vansker med å lese og kan ha problemer med å kjenne igjen ansikter. Det går ut over både sosialt liv og selvstendighet.

Goran Petrovski,
Professor og overlege ved Øyeavdelingen på Oslo
universitetssykehus/Universitetet i Oslo
Merker det ofte for sent
AMD finnes generelt sagt i to former: tørr og våt. 85-90 prosent har tørr AMD, som utvikler seg sakte og i dag ikke kan behandles effektivt. Den våte formen, som rammer 10–15 prosent, krever rask behandling med gjentatte injeksjoner i øyet.
– Den våte formen er mer aggressiv, men vi har effektive medisiner. Den tørre utvikler seg over tid, og mange merker ikke noe før synstapet er betydelig, sier Petrovski.
AMD utvikles ofte i det stille, og av den grunn er det viktig med jevnlig sjekk av øyehelsen.
– Mange merker først endringer i synet når sykdommen allerede har fått utvikle seg. Derfor er det viktig å være bevisst på symptomer, spesielt vansker med å lese, se rett frem eller oppfatte ansikter klart, forteller professor Petrovski.
Diagnosen stilles etter symptomer, klinisk øyeundersøkelse, bildediagnostikk og funksjonstester. Arv spiller en rolle, men også livsstilsfaktorer som røyking, høyt blodtrykk og dårlig kosthold øker risikoen. Alle over 60 år bør derfor få synet kontrollert regelmessig, særlig hvis man har risikofaktorer.
Teknologi gir håp
Ved Senter for Øyeforskning og Innovativ Diagnostikk forskes det på nye verktøy for tidlig oppdagelse, som VR-briller og avansert bildediagnostikk.
– Vi jobber også med celle- og genterapi, spesielt for den tørre typen AMD hvor det per i dag ikke finnes god behandling. Det gir håp for fremtiden, sier Petrovski.
Telemedisin kan også bli et viktig verktøy for å sikre likeverdig øyehelse i hele landet. Allerede i dag er det mulig å ta bilder av netthinnen hos fastlegen, optikeren eller på apotek, og få dem vurdert av spesialist digitalt.
– Dette gir særlig eldre og folk i distriktene bedre tilgang til tidlig diagnostikk. Men det må være klare standarder, nasjonale retningslinjer og god kompetanse, slik at pasientsikkerheten ivaretas, understreker Petrovski.
Ta synet på alvor
Forskning viser at kosthold rikt på antioksidanter, omega-3 og visse vitaminer kan bremse utviklingen av AMD, spesielt den tørre formen. Den såkalte AREDS-studien anbefaler spesifikke tilskudd – men kun i samråd med helsepersonell.
– Det er ikke snakk om en mirakelkur, men å ta vare på netthinnen gjennom flere år. Disse kosttilskuddene er fortsatt lite kjent i Norge, sier Petrovski.
Rådet fra professoren er klart: Sjekk synet regelmessig etter fylte 60, gjerne årlig – og tidligere dersom du har risikofaktorer eller merker endringer.
– Godt syn er en forutsetning for trygghet, aktivitet og livsglede i alderdommen. Øyehelse handler ikke bare om medisinske målinger. Det er nøkkelen til å delta i samfunnet, leve selvstendig og bevare verdighet.