Skip to main content
Home » Seniorhelse » – Hos Norges Blindeforbund møter du kunnskapsrike folk som forstår
Seniorhelse

– Hos Norges Blindeforbund møter du kunnskapsrike folk som forstår

Det har vært en vei å gå for Trond, men glimtet i øyet er viktig i hverdagen. Foto: Norges Blindeforbund

Å få dårligere syn med alderen kan for noen føles som å miste fotfeste i hverdagen. Trond Vieskar savnet informasjon og praten med andre i samme situasjon, og kontaktet Blindeforbundet.

Synet svekkes gjerne med alderen, som kan føre til usikkerhet og isolasjon. Det har vært en vei å gå for Trond Vieskar fra Lørenskog (78) også, men glimtet i øyet er viktig i hverdagen:

– Det er mye jeg syns jeg ser, men som er helt feil, og jeg må jo bare le av det. Selv om synet blir dårligere syns jeg tross alt at jeg klarer meg ganske bra, og man må jo bare gjøre det beste ut av situasjonen, sier Trond.

Øyesykdommen fler og fler får

For syv år siden merket Trond at synet var blitt dårligere, og var sikker på at det var noe feil med de nye brillene. Nærmere undersøkelser hos optiker viste at Trond har aldersrelatert makula degenerasjon (AMD).

Mer enn hver tiende person over 70 år i Norge har mistet lesesynet av øyesykdommen AMD som svekker skarpsynet. I årene fremover vil flere rammes i og med at det blir flere eldre i befolkningen. Trond husker godt da han fikk bekreftet at det var AMD han hadde.

– Jeg ble litt slått i bakken, og ingen kunne si noe om hvor lang tid det ville ta før synet ble dårligere, eller hvor dårlig det ville bli, sier han.

Vil du vite mer? Ring Blindeforbundet på 23 21 50 00 eller besøk blindeforbundet.no

Store muligheter for et videre aktivt liv

Trond savnet informasjon og råd rundt hva han selv kunne gjøre og hva det innebar å leve med sykdommen. Det var naturlig for han å kontakte Blindeforbundet.

– Som mange andre, visste jeg ingen ting om AMD, og jeg syns det er så viktig å øke kunnskapen om denne øyesykdommen som angår mange, sier han.

Når synet blir dårligere, må en gjerne lære å gjøre ting på nye måter. Gjennom kurs, aktiviteter og personlig oppfølging ønsker Blindeforbundet å gi støtte til å finne tilbake til en aktiv og meningsfull hverdag.

Blindeforbundet tilbyr hjemmebesøk av en likeperson som selv har opplevd synstap. Forbundet har også pårørendekontakter. På de tre syn- og mestringssentre gis du et innholdsrikt kurstilbud med fagpersoner som står klare for å kurse deg. Forbundets fylkes- og lokallag tilbyr alt fra turer, café-treff og hobbykurs til juridisk rådgivning og hjelp med søknader. Men det viktigste er kanskje fellesskapet!

– Det å møte andre i samme situasjon og få mer informasjon om rettigheter, hjelpemidler og hvordan man kan få hjelp til å mestre synstapet har betydd mye, forteller Trond.

FAKTA

– AMD – aldersrelatert makuladegenerasjon.

– AMD innebærer at den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen blir svekket, omtales som svekket skarpsyn. AMD kalles feilaktig «forkalkning» på øyet, men har ingenting med forkalkninger å gjøre.

– Tørr AMD: Gradvis dårligere skarpsyn og fargesyn. Vansker med å lese, gjenkjenne ansikter og se i sterkt lys. Ingen behandling, men lysbehandling er under utprøving.

– Våt AMD: Kan gi raskt synstap. Rette linjer kan se bølgete ut. Behandles med øyeinjeksjoner som bremser sykdommen. Må gjentas jevnlig. Cirka ti prosent med tørr AMD utvikler våt variant.

– En spesiell kombinasjon av vitaminer og mineraler kan redusere risikoen for forverring av AMD hos enkelte risikopasienter.

Tekst: Norges Blindeforbund

Next article