Pensjonister og voksne seniorer uttaler ofte at «nå har jeg det så godt med familie, barn og barnebarn. Helsa holder, og økonomien er god. Nå skal jeg bare slappe av og ha det godt!»
Hva er «godt»? Har vi reflektert godt nok over hva som er en god vei videre for oss eldre? Sydentur, et glass vin i hverdagen, rolig kveld i godstolen foran TV-skjermen er hyggelig, men kan vi i forskjellig grad også fortsatt utfordre oss selv med fysiske aktiviteter, lære noe nytt og være samfunnsengasjerte? Med god helse, omfattende kompetanse og arbeidserfaring har vi jo mulighet til å fortsatt bidra til et inkluderende og mangfoldig samfunn.

Jon Rogstad
Styreleder, Senior Norge

Siri M L Joli
Daglig leder, Senior Norge
Seniorkraft – en viktig ressurs for samfunnet
Ifølge Statistisk sentralbyrå vil det i 2050 være kun to yrkesaktive bak hver pensjonist. Dette vil selvsagt skape store utfordringer for velferdsstaten. Ved å benytte kapasiteten til en arbeidsfør eldregenerasjon som fortsatt ønsker og har helse til å kunne stå noen år ekstra i arbeid, kan belastningene på samfunnet bli vesentlig redusert.
Senior Norge har flere ganger minnet om denne kapasiteten i møter med Regjeringen, og fremmet forslag om tiltak for tilrettelegging og utvikling av den ressursbasen seniorene består av. Det er dette Senior Norge betegner som Seniorkraft.
Senior Norge har blant annet gitt innspill til regjeringen for å fjerne unødige hindre for oss eldre seniorer slik at vi fortsatt kan bidra etter evne inn i alderdommen – uten å tape på det. Tilbakemeldingene er positive, og Regjeringen uttrykker vilje til å jobbe for dette.

Det er helsebringende å være aktiv
Vi eldre må imidlertid også i stadig større grad kunne utfordre oss selv! Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet bekrefter at regelmessig aktivitet og sosial omgang reduserer risikoen for alvorlige sykdommer, blant annet depresjon og demens. Vi kan altså trygt fastslå at det å være aktiv, ikke er en belastning, men gir oss en rekke gevinster.
Noe av det fineste ved vår posisjon som pensjonist, er at vi selv kan bestemme i hvor stor grad vi ønsker å bidra. Derfor er det viktig at samfunnet tilrettelegger premisser for fleksibilitet for denne gruppen. Eldre seniorers innsats vil dessuten kunne være gull verdt for et samfunn med et stadig større misforhold mellom antall yrkesaktive og en befolkning på trygd og i pensjon. Det vil beviselig også gi oss eldre et rikere liv med bedre humør og følelse av verdighet og nytte. Det er derfor viktig å utfordre oss selv!
Alderisme – en betegnelse vi må bekjempe
Dessverre holder noen fast ved myter om at seniorer ikke duger, mens Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv har avdekket at arbeidsgivere er gjennomgående fornøyde med sine eldre arbeidstakere.
Alderisme (stigmatisering av og fordommer mot en aldersgruppe) kommer til uttrykk på mange forskjellige måter, både verbalt og gjennom handlinger. Slike holdninger må bekjempes! Samfunnet må derfor ikke legge alder til grunn når de vurderer kapasitet, kompetanse og evne, men resultatene i arbeidet som blir utført.
Fysisk aktivitet, engasjement og meningsfull hverdag blant våre mange friske, arbeidsføre pensjonister kan derfor bidra på mange måter til opprettholdelse av en fortsatt velfungerende, bærekraftig velferdsstat mot 2050. Dette er hva vi i Senior Norge kaller en vinn – vinn situasjon og vi viser gjerne vei! #seniorkraft
Tekst: Jon Rogstad og Siri M L Joli