Home » Mage og tarm » – Stomi er ingen hindring
tabubelagte sykdommer

– Stomi er ingen hindring

– Jeg fikk det veldig fint etter at jeg fikk kolostomi, og det er egentlig ingenting jeg ikke kan gjøre, sier Katinka Hauge. Her er hun på sightseeingtur i Austin, Texas, USA sammen med mannen sin Terje Barsnes.

– Da jeg fikk stomi, følte jeg at fikk livet tilbake. Med riktig utstyr er det ingen begrensninger for hva jeg kan gjøre, sier Katinka Hauge. 

I 2006 fikk Katinka Hauge (38) sin første stomi. Dette var kontinent urostomi, hvilket innebærer at urinen samles opp i et reservoar inne i bukhulen og tømmes gjennom et kateter. 

– Årsaken til at jeg fikk denne stomien er at jeg har en sjelden autoimmun sykdom. Som følge av dette igjen, måtte jeg også få en kolostomi i 2011, forteller hun.

Mindre styr

Hauge var selv med på å bestemme at hun skulle få utlagt tarm. Hun hadde hatt flere samtaler med likepersoner i NORILCO og stomisykepleiere, og følte at hun hadde god forståelse for hva det ville innebære. 

– Jeg så etter hvert at det ville være lettere for meg å delta i aktiviteter og leve et vanlig liv med stomi, sier hun. 

Før stomien måtte selv en tur til butikken tilrettelegges, og det å reise på ferier som innebar lange flyturer var ikke aktuelt. 

– Med barn i huset var det viktig å finne på ting, men det ble noen begrensninger, sier hun.

På tur til Thailand

Seks måneder etter stomioperasjonen satt familien på flyet til Thailand. 

– Det beskriver vel situasjonen min godt. Jeg fikk det veldig fint etter at jeg fikk kolostomi, og det er egentlig ingenting jeg ikke kan gjøre. Jeg kan dra i svømmehallen, gå i butikken når jeg vil og reise på ferie, og det til tross for at jeg har ganske trøblete stomier, sier Hauge. 

I dag er hun likeperson og sitter i hovedstyret til NORILCO, og dette er noe av det hun bruker tid på å fortelle andre som skal få stomi. 

– Tilstanden setter kanskje begrensninger, men det gjør ikke stomien. Hvis du er interessert i å hoppe i fallskjerm, dykke, gå fjellturer og bade, kan du fortsatt gjøre det med riktig utstyr, sier hun.

Lar ikke stomien stoppe henne: Her er Katinka Hauge i vindtunnelen er på Voss under en tur med NORILCOs Ungdom. Foto: Privat

Store valgmuligheter

For utstyret er viktig, og her finnes det mye å velge mellom. Man må ifølge Hauge regne med å prøve og feile litt først, og det er viktig å snakke med noen med kompetanse. 

– Ingen kropper er like, og ingen stomier er like. Noen har en type utstyr de bruker hele tiden, mens jeg for eksempel har flere typer som brukes til ulike aktiviteter. Skal du i svømmehallen trenger du noe som gjør deg trygg på at posen er tett under hele oppholdet, sier hun. 

Det at man ikke kan bade med pose på magen, er en av misforståelsene hun oftest møter på.

Flere tabuer

Hauge har inntrykk av at det fortsatt sitter igjen noen tabuer knyttet til stomi, og som oftest bunner de i lite kunnskap. 

– Det er en del som tror at man må gå i tights og store kjoler resten av livet, og det er også mange som har bekymringer knyttet til lukt. Men det lukter ikke hvis utstyret er tett, og du finner dine favorittplagg. Det finnes også praktisk badetøy til å skjule posen dersom du ønsker det, sier hun. 

Hun legger til at det særlig blant yngre er en del bekymringer knyttet til samliv. 

– Ungdom som får stomi tenker at de aldri vil finne en kjæreste, men det ordner seg for mange. Livet for deg som har stomi kan være akkurat som livet for dem uten, avslutter hun.

For mer info besøk: https://www.norilco.no/

Neste artikkel