Home » Sammen mot kreft » Nyrekreft – den skjulte kreftsykdommen
Kreft

Nyrekreft – den skjulte kreftsykdommen

Nyrekreft
Nyrekreft
Foto: Getty Images

Årlig får 800 personer nyrekreft, men få kjenner til sykdommen og vet hva de skal være oppmerksomme på.

Nyrekreft er en ondartet svulst i nyren, og har sitt opphav i nyrecellene. Oppdages sykdommen i tidlig fase, er sjansen stor for å bli frisk. Hvis sykdommen har spredd seg blir behandlingen mer krevende, og utsiktene til å bli frisk minsker. Behandlingen for nyrekreft er først og fremst operasjon, immunterapi og målrettet behandling. Cellegift og strålebehandling gis i enkelte tilfeller.

Vanskelig å oppdage

Det har vært lite oppmerksomhet rundt sykdommen, til tross for at det oppdages cirka 800 nye tilfeller hvert år. Det er flere menn enn kvinner som får diagnosen, og den forekommer oftest i aldersgruppen 50-70 år.

Fordi sykdommen er lite kjent, kjenner også få til symptomene og hva som kan være årsaker til nyrekreft. Nyrekreft oppdages ofte tilfeldig i forbindelse med røntgen, eller blod- eller urinprøve på grunn av andre plager. Sykdommen utvikler seg vanligvis langsomt og gir sjelden symptomer i tidlig stadium når svulsten er liten.

Derfor kan det ta tid før symptomer som smerter i en av sidene av ryggen eller magen (rett i underkant av ribbeina) oppstår. Andre symptomer er blod i urinen, kul i magen ved undersøkelse, trøtthet og vekttap. Går ikke en eller flere av disse symptomene over etter tre uker, bør man ta kontakt med lege.

Hvorfor oppstår nyrekreft?

Det er vanskelig å si noe om direkte årsaker til nyrekreft, men disse kjente faktorene kan gi økt risiko: tobakk, overvekt, høyt blodtrykk og kronisk nyresykdom. Arvelige nyresykdommer bidrar til cirka to prosent av tilfellene.

Ved å gjøre noen livsstilsendringer kan man minske risikoen for nyrekreft. Tobakk forårsaker ikke bare lungekreft, men øker også risikoen for flere andre kreftformer. Nikotinen skader cellene – også i nyrene. Ved å slutte å røyke eller snuse reduserer du risikoen for kreft.

Å være normalvektig er også gunstig for helsen. Ved å spise sunt, mer frukt og grønt, samt være i aktivitet, kan man redusere risikoen for kreft og andre livsstilssykdommer. Regelmessig mosjon er alltid gunstig og det er aldri for sent å begynne. Disse tiltakene vil også ha gunstig innvirkning på blodtrykket. Sliter man med høyt blodtrykk er det viktig at legen følger opp det.

Av Kreftforeningen, 

Neste artikkel