Home » Verdens fedmedag » Vektnedgangen har gitt meg gnisten tilbake
Verdens fedmedag

Vektnedgangen har gitt meg gnisten tilbake

två bilder på David Wright i et
två bilder på David Wright i et
David Wright, en britiskfødt sivilingeniør. Foto: Privat

David har gått ned 60 kilo siden sommeren 2019. Selv om vektnedgangen har gitt ham gnisten tilbake, innrømmer han at det vanskeligste er å holde vekten vedlike.

– Jeg var veldig langt nede. I en periode var jeg faktisk innstilt på at jeg kom til å dø tidlig, og at sånn var det bare. Det forteller David Wright, en britiskfødt sivilingeniør bosatt på Bærums Verk sammen med kona Rita. På sitt aller tyngste veide han 134,5 kilo.

– Nå er det ordentlig ille, sa kona. Hun hadde rett.

Følte seg som et «monster»

– Jeg skammer meg når jeg tenker på hvordan livet mitt var, sier David.

– Jeg følte meg alltid sliten og nedfor. Orket ingenting og ville ingenting. Hjemme ble jeg utmattet av å gå opp trappen, og hadde nesten ikke energi til å stå opp om morgenen. Men jeg tror det var verre for kona mi, det må ha vært et ork å bo sammen med et monster som meg.

– I mitt hode hadde jeg akseptert at jeg alltid kom til å være feit, og at jeg mest sannsynlig ville dø tidlig på grunn av det.

David har slitt med overvekt siden barndommen, men det var først som voksen at det utviklet seg til fedme.

– Jeg pleier å si at «gamle David» kun spiste ett måltid om dagen. Problemet var bare at det ene måltidet aldri sluttet: Jeg spiste konstant fra jeg sto opp og frem til jeg la meg om kvelden. Da glemmer man både følelsen av å være sulten og det å være mett.

Ignorerte legens råd

David gikk jevnlig til fastlegen på grunn av høyt blodtrykk, en direkte bivirkning av fedme. Fastlegen tok opp den høye vekten ved flere anledninger, men David orket ikke bry seg. Legens råd ble kun bakgrunnsstøy:

– I mitt hode hadde jeg akseptert at jeg alltid kom til å være feit, og at jeg mest sannsynlig ville dø tidlig på grunn av det.

Tingene endret seg i 2019. Da fikk kona nok av Davids helseproblemer: Han måtte få orden på livet sitt. En skeptisk David meldte seg på et Roede-kurs i Sandvika, overbevist om at heller ikke dette kom til å fungere. Men kona oppmuntret ham, og etter noen uker erkjente han det selv også: Dette var starten på noe nytt! Den lokale gruppen besto av menn med akkurat de samme utfordringene som han selv: For første gang følte han at noen forsto ham.

David har slitt med overvekt siden barndommen, men det var først som voksen at det utviklet seg til fedme.
Foto: Unsplach

Tok grep selv

Et sunnere kosthold, kombinert med støtte fra kona og veiledning fra kurslederen, ble redningen for David. Han har gått ned 60 kilo siden 2019, og mener han har fått livsgnisten tilbake. Livsstilsendringen har vært vellykket, men det er nå den virkelige utfordringen begynner: Å holde vekten vedlike.

– Jeg vet at slankekurer og harde treningsøkter ikke fungerer for meg. Det har jeg prøvd før. Det som fungerer, er å endre vaner på en slik måte at du faktisk kan leve med det. Det krever en endring i mentaliteten: Du møter fristelser hver eneste dag, og du vil få tilbakefall. Men det er bare du som kan hente deg inn igjen. Alle kan gå ned i vekt, men ikke alle klarer å holde den der, sier David.

– Jeg skulle ønske jeg tok grep tidligere og at jeg ikke ignorerte fastlegens råd. Det er kun deg selv som kan endre livet ditt, men det blir enklere når du har støtte fra de rundt deg, avslutter han.

Tekst: Christina Sunneklep og Børre Thorstensen 

Utarbeidet av Novo Nordisk Norway AS.

NO22CO00036

Neste artikkel