– Nå starter et nytt studie på Radiumhospitalet
Lytix Biopharma har utviklet en ny teknologi som går ut på å angripe kreftsvulstene direkte. Samtidig setter metoden i gang immunforsvaret til å angripe kreftceller som har spredd seg til andre steder i kroppen. Nå starter et nytt studie med pasienter som har føflekkreft ved Radiumhospitalet.
Lytix Biopharma er et av få stjerneskudd i norsk biotek. Med røtter fra Universitetet i Tromsø for over 20 år siden, har administrerende direktør Øystein Rekdal og forskningsdirektør Baldur Sveinbjørnsson, jobbet iherdig for å adressere noen av hovedutfordringene i dagens kreftbehandling.
Rekdal forteller at selskapet nådde en stor milepæl for noen uker siden med positive resultater fra studier i USA i pasienter med den vanligste formen for hudkreft, basalcellekarsinom. Lytix jobber med å utvikle en teknologi som dreper kreftsvulster ved direkte injeksjon, samtidig som det aktiver immunforsvaret til å angripe kreftceller andre steder i kroppen.
– Vår behandling adresserer de store utfordringene i dagens kreftbehandling; En kreftsvulst inneholder mange ulike kreftceller og er vanskelig å kurere med dagens behandling, blant annet fordi mange kreftceller utvikler resistens mot dagens legemidler, sier Rekdal.
Samarbeid med Radiumhospitalet
Nå er det igangsatt et samarbeid med Radiumhospitalet der 27 pasienter, som nylig har fått konstatert føflekkreft, skal få testet behandlingen. Studien vil ledes av kreftlege og forsker Henrik Jespersen. Han er leder for melanomprogrammet ved Radiumhospitalet (OUS).
– Vi ser et behov for nye behandlingsmetoder slik som Lytix`teknologi representerer. Denne har potensial for både å virke direkte på den behandlede kreftsvulsten, samtidig som behandlingen kan redusere risiko for spredning og tilbakefall av kreftsykdommen. Behandlingen skal gis i kombinasjon med etablert immunterapi før kirurgi. Basert på virkningsmekanismen til Lytix` molekyl, kan denne kombinasjonen resultere i en forbedring sammenlignet dagens behandling, sier Jespersen.
Henrik Jespersen
Kreftlege, forsker og leder for melanomprogrammet ved Radiumhospitalet
Morgendagens behandling for hudkreft
Det nye studiet viser at norsk legemiddelindustri, norske sykehus og norske leger kan gå sammen for å løse de store problemene ved behandling av kreft. Lytix har allerede vist lovende resultater i pasienter med hudkreft i sent stadium og som tidligere ikke hadde respondert på en rekke ulike terapier.
– Det er mange sterke fagmiljøer i Norge med god kunnskap om kreftsykdommen og bruk av immunforsvaret i behandlingen. Vi er veldig glade for å gjøre dette studiet sammen med Jespersen på Radiumhospitalet. Teknologien viser lovende resultater i to nylige fase 2-studier i USA og Europa, og vi har store forhåpninger til at Jespersen og hans pasienter vil oppleve gode resultater, sier Rekdal.
Videreutvikles til andre krefttyper
Hittil har Lytix i hovedsak rettet seg mot behandling av forskjellige former for hudkreft, men selskapet utvikler også en ny teknologi som egner seg for mer dyptliggende krefttyper, som leverkreft. Tidlige forsøk viser gode resultater.
– Vi har sett lovende resultater i pre-kliniske forsøk, og jobber nå med å forberede kliniske studier for denne nye molekylen til Lytix, parallelt som vi tar vår hovedkandidat stadig nærmere kommersialisering sier Sveinbjørnsson.
Informasjon om Lytix Biopharmas ulike studier og kliniske portefølje kan du lese mer om her.
FAKTA OM HUDKREFT
• Hudkreft er den vanligste formen for kreft globalt og en av de få krefttypene som fortsatt øker i antall tilfeller.
• Krefttypen oppstår ofte i soleksponerte områder som ansikt og hode, som dermed gjør kirurgi veldig inngripende for pasienten.
• Hudkreft kan deles inn i to typer: Melanom (føflekk) og ikke-melanom (Plateepitelkreft og basalcellekarsinom).
• Ifølge kreftforeningen er det totalt cirka 25 000 – 30 000 nye tilfeller av hudkreft hvert eneste år i Norge.