Skip to main content
Home » Øyehelse » Tørre øyne og skjermbruk
Øyehelse

Tørre øyne og skjermbruk

Professor, øyelege og medgrunnlegger av Tørreøyneklinikken og Øyehelseklinikken undersøker en pasient med tørre øyne for å kunne skreddersy behandling basert på årsak. Foto: Line Lyngstadaas

Tørre øyne er en av de vanligste sykdommene i verden, og utbredelsen er økende på grunn av vår moderne livsstil, hvor vi utsettes for en rekke risikofaktorer for tørre øyne, som for eksempel skjermbruk, kontaktlinser, air-condition og luftforurensning.

– Sammenhengen mellom skjermbruk og tørre øyne er spesielt godt dokumentet. I Norge er over en halv million rammet, sier professor og øyelege Tor Paaske Utheim i Tørreøyneklinikken og Øyehelseklinikken, som har behandlet denne pasientgruppen i en årrekke, og opplever at pasientene blir stadig yngre.

For de som plages med tørre øyne, er det viktig å få riktig diagnostikk og behandling. Jo tidligere, desto bedre.

Ubehag og nedsatt syn

Personer med tørre øyne kan ha en rekke symptomer, som for eksempel sandfølelse, kløe, sårhet, irritasjon, tørrhet, brennende følelse og smerter i øynene, lysømfintlighet, varierende synsskarphet, røde øyne, ubehag ved skjermbruk og bruk av kontaktlinser – ja til og med rennende øyne. Rennende øyne overrasker mange, men er i disse tilfeller et irritativt fenomen, hvor tårekjertelen forsøker å kompensere for en tårefilm av dårlig kvalitet.

Tidlig behandling gunstig

– For de som plages med tørre øyne, er det viktig å få riktig diagnostikk og behandling. Jo tidligere, desto bedre. Dette da tørre øyne er en tilstand som i typiske tilfeller forverres over tid. Ved å bryte den onde sirkel knyttet til tørre øyne tidlig, er det lettere å oppnå god og varig bedring, sier professor Utheim, og fortsetter:

– Hva som er riktig behandling, varierer fra person til person. I dag finnes det over hundre ulike behandlingsstrategier. Det gjør at det er viktigere enn noensinne å skreddersy behandlingen. God behandling forutsetter god diagnostikk, hvor ikke bare alvorlighetsgrad avklares, men også årsak.

Den mest effektive behandlingen for tørre øyne

– Vi vet nå at tørre øyne er en betennelsessykdom. Det gjør at kunstig tårevæske ofte ikke er tilstrekkelig. Etter ti års drift i Tørreøyneklinikken, hvor vi har hatt fullt fokus på tilstanden, har vi erfart – når plagene er store – at vi oppnår de beste resultatene ved å kombinere en spesiell form for lysbehandling med betennelsesdempende, reseptbelagte øyedråper.

– I Tørreøyneklinikken tilbyr vi nå alle våre pasienter to former for lysbehandling, etterfulgt av en manuell øyelokksprosedyre, hvor målet er å oppnå bedre sekresjon av fettstoffer fra talgkjertlene i øyelokkene. Produksjon og utskillelse av disse fettstoffene er viktig, da de legger seg som en beskyttende og stabiliserende hinne ytterst i tårefilmen.

Tekst: Tørreøyneklinikken

Next article