Home » Muskel og skjelett » Virkningsfull behandlingsmetode for deg med leddplager
Sponset

Ved bruk av egne celler og stamceller kan du med denne banebrytende behandlingsmetoden endelig bli kvitt ledd- og ryggplager.

Artrose, som på folkemunne kalles slitasjegikt, er den mest utbredte leddsykdommen som finnes. Til nå har det ikke vært noen tilgjengelig behandlingsmetode som kan kurere sykdommen, men nå er iPRF og MyStem stamcellebehandling tilgjengelig i Norge, og det kan gi mange hjelp og langvarig bedring av sykdommen.

— Artrose er en sykdom som tradisjonelt er forbundet med eldre mennesker, men sykdommen kan også forekomme hos de under 50. De vanligste variantene av artrose er hofteledd-, kneledd- og skulderartrose, sier Jo Andreas Ording, overlege og ortopedisk kirurg ved Stamcelleklinikken på Majorstuen i Oslo.

— La oss for eksempel se på et friskt kneledd. Leddbrusken kler skjelettflatene i leddet og er i et friskt kneledd svært tykk. Brusken er kraftig og leddvæsken gjør brusken glatt. Dette betyr med andre ord at kneet tåler å bli belastet, og at leddflatene nærmest friksjonsfritt kan gli mot hverandre. Artrose medfører slitasje av denne brusken, og vil gjøre den både ujevn og ru, noe som igjen skaper betennelsesreaksjoner i leddet med betennelsesceller, smerter og hevelser – som resulterer i at brusken i leddet gradvis forsvinner, forklarer Ording.

Langvarig effekt

Ifølge Ording er de klassiske behandlingene for artrose aktivitet, fysioterapi, vektreduksjon samt bruk av betennelsesdempende tabletter. Han sier også at enkelte pasienter mottar injeksjoner med kortison for å dempe betennelsen, men at dette kun har midlertidig effekt, og i tillegg er det ugunstig for leddet på lengre sikt.

— Injeksjoner med kortison vil sakte, men sikkert bryte ned brusken. Dersom sykdommen får utviklet seg vil det for mange ende opp med operasjon der leddet blir skiftet ut med en protese. Våre behandlinger på Stamcelleklinikken gir et tilbud til pasienter som ikke har fått tilstrekkelig effekt av overnevnte tiltak, sier overlegen.

— På Stamcelleklinikken gir vi pasientene våre et tilbud innen artrosebehandling som har blitt veldig populært blant de som sliter med plager i ledd og sener. Behandlingsmetoden er blant annet effektiv og naturlig, pasientene våre opplever lite smerter eller bivirkninger og resultatene er både gode og langvarige. Tilbudet er også aktuelt for pasienter som enten ikke kan få eller vil ha protese, legger han til.

Vil du vite mer om klinikken og behandlingen? Les mer her.

Jo Andreas Ording, overlege og ortopedisk kirurg ved Stamcelleklinikken. Foto: Maud Dedichen

Gir økt livskvalitet

Ved å injisere kroppens egne oppbyggende reparasjonsceller og stamceller, også kalt iPRF eller MyStem, kan pasientene ifølge Ording endelig få hjelp med akutte og kroniske smerter med langvarig effekt. IPRF består av kroppens egne stamceller, hvite blodceller, blodplater og fibrin. Dette hentes ut av en blodprøve fra pasienten. Om stamcellene hentes fra fettvevet, kalles behandlingen MyStem.

— Se for deg et ledd som er betent og i ubalanse. Dette vil skape ugunstige vekstforhold for brusken, som i sin tur vil mykne og etter hvert slites ut. Når vi setter tilbake celler og stoffer fra ditt eget blod og fettvev, som er sterkt betennelsesdempende og som inneholder vekstfaktorer, skaper man en regenerativ tilstand i leddet. Kort forklart gjør iPRF at betennelsen dempes, at leddet smøres og at det settes i gang en reparasjonsprosess i leddet, forklarer overlegen.

— Pasientene våre merker ofte en gradvis smertereduksjon, økt bevegelse, redusert hevelse og ikke minst bedret evne til å starte opptreningen av leddet sitt igjen. Dermed kan pasientene øke sitt aktivitetsnivå med mindre smerter, noe som gir økt livskvalitet. Denne type behandling er et godt alternativ når de gamle behandlingsmetodene ikke gir bedring, fortsetter han.

Hensiktsmessig behandling

Behandlingen på Stamcelleklinikken gjøres ikke bare i ledd med artrose, men kan ifølge Ording også være hensiktsmessig ved andre tilstander som for eksempel senebetennelse, betennelse i muskler, slimposebetennelse samt smerter i nakke og rygg.

— Artrose er som nevnt oftest forbundet med eldre mennesker, men kan også forekomme hos yngre mennesker og idrettsutøvere etter skader. På klinikken behandler vi derfor både de som har slitt med kroniske smerter over lengre tid, men også nye akutte skader. Noen pasienter utvikler bruskskade eller annen leddnær skade som for eksempel ved en ulykke. Injeksjoner med iPRF gjør at tilhelingsprosessen går raskere og egner seg derfor godt for idrettsutøvere. Det er mange eksempler fra utlandet på vellykket behandling i denne kategorien, sier Ording.

— Vi behandler også mange pasienter med senebetennelse, frozen shoulder og slimposebetennelse i hoften. Slike tilstander er typiske belastningslidelser som kan komme på grunn av jobbrelatert aktivitet. Vi kan hjelpe og behandle de daglige plagene folk flest har, være seg smerter som sitter i skulder, hofte, kne, albue, hender og føtter, føyer han til.  

Vil du vite mer om klinikken og behandlingen? Les mer her.

Stolt over unikt tilbud av rygg og nakke

Det var overlege Jørn Bremnes, med hovedfelt for smertebehandling i nakke og rygg, som for tre år siden etablerte Stamcelleklinikken på Majorstuen. Etter å ha jobbet i over 30 år som smertebehandler ble han frustrert over liten utvikling i tilbudet. Da han ble kjent med iPRF-behandlinger så han store muligheter for å hjelpe pasienter som til da ikke hadde hatt noe tilbud.

Jørn Bremnes, overlege ved Stamcelleklinikken. Foto: Maud Dedichen

— Smerter i nakke og rygg er generelt vanskelig å behandle. Vi må finne årsak til smerten for å velge rett behandling. For å forstå hvor smertene kommer fra setter vi bedøvelse i de små smertenervene med hjelp av et spesielt røntgenapparat. Dersom smertene forsvinner har vi funnet årsaken, og da er det også mye lettere å finne den rette behandlingen videre – som kan være iPRF eller denervering med radiofrekvens, sier Bremnes.

— Behandling med radiofrekvens er en behandlingsmetode som blir brukt på mange klinikker i utlandet, og den ble innført til Norge av meg for 25 år siden. I Norge i dag er det få leger som kan tilby denne behandlingsmetoden, noe som gjør tilbudet vårt unikt. Vi er stolte over at våre ryggeksperter kan tilby dette ved Stamcelleklinikken, avslutter Bremnes.

Les mer om behandlingen på Stamcelleklinikken eller ta kontakt på telefon: 22008030.

Av Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel