Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Treningen som gir deg størst helsegevinst: 7 tips for deg som er godt voksen
trening

Treningen som gir deg størst helsegevinst: 7 tips for deg som er godt voksen

Sponset av:
Lars Mæland, produktdirektør i EVO og tidligere trener for alpinlandslaget. Foto: Peter Zubek, EVO
Sponset av:
Lars Mæland, produktdirektør i EVO og tidligere trener for alpinlandslaget. Foto: Peter Zubek, EVO

Variert trening i hverdagen gir umiddelbar helsegevinst, men motvirker også framtidige plager, slik som muskeltap og osteoporose. Rett motivasjon og treningsglede skaper gode vaner.

Lars Mæland har bakgrunn som trener for alpinlandslaget, et lag som har vunnet de fleste troféer som det er mulig å vinne. I dag jobber han blant annet med utvikling og oppfølging av personlige trenere ved EVO samt utdanning av personlige trenere hos Akademiet For Personlig Trening (AFPT).  Lars møter daglig godt voksne som begynner å trene i god tid før de blir seniorer.

En investering i helse

Mange begynner å trene for å innkassere en helsegevinst før de blir seniorer. Jevnlig trening er sammen med kosthold avgjørende for god helse. Men skal du ha optimal effekt må du være motivert for et langsiktig løp.

Lars Mælands sju beste tips

  1. Sett deg tydelige mål. Mindre smerte? Gå ned i vekt? Mer mentalt overskudd? Bedre helse til å møte hverdagslige utfordringer?
  2. Takk ‘ja’ til treningssenterets tilbud om gratis introduksjonstime med en personlig trener. Begynn lett før du øker intensiteten.
  3. Ikke sammenlign deg med andre som ser superspreke ut. En kropp som ser sterk ut er ikke nødvendigvis en sunn kropp.
  4. Trening skal være gøy! Finn den gode opplevelsen. Ha det gøy, og kjenn på lykkefølelsen som kommer etter trening. Tren sammen med venner eller en personlig trener.
  5. Skap variasjon. Det opprettholder motivasjonen og hindrer at framgangen flater ut.
  6. Tren litt hver dag. WHO anbefaler 150 minutter med moderat aktivitet hver uke. Det kan være 30 minutter daglig til fots eller på sykkel.
  7. For å full effekt, og motvirke tap av muskelmasse, må du trene med høy intensitet i 75 minutter hver uke. Det betyr at du skal bli andpusten og få høy puls. Disse minuttene trenger ikke å være sammenhengende. Begynn med «ikke-vektbærende øvelser», slik som romaskin eller rask gange i bratte oppoverbakker.

– Trening skal være gøy! Finn den gode opplevelsen og kjenn på lykkefølelsen som kommer etter trening. Tren sammen med venner eller en personlig trener. Det kan være tungt å trene med høy intensitet, fordi det føles ubehagelig. Men ikke gi opp før du er i gang. Start med å knytte skolissene, og så kan du heller gi opp senere, spøker Mæland.

– Du kommer aldri til å angre på en økt som er gjennomført, avslutter han.

Fakta

EVO

Åpningstider 05-24
Ingen bindingstid
Dyktige personlige trenere
Nytt, moderne utstyr

Av Christian Geelmuyden

Next article