Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Trening trenger ikke være så veldig innviklet
Muskel og skjelett

Trening trenger ikke være så veldig innviklet

Selv motiveres Suzanne Svanevik av sin egen selvfølelse og gleden ved å vite at hun tar vare på kroppen sin. Foto: André Svanevik

Treningsinfluenser Suzanne Svanevik mener trening ikke trenger å være verken innviklet eller voldsomt. Det er bedre å gjøre noe enn ingenting. Hennes beste tips er å finne en form for fysisk aktivitet som man liker.

– Til syvende og sist holder man ikke ut med noe man ikke liker. Det kan også være smart å oppsøke et sosialt miljø som driver med en eller annen form for trening, som for eksempel CrossFit-miljøet. De er veldig imøtekommende og sosiale. Jeg har funnet mye glede i slike miljøer og dette har uten tvil bidratt til at jeg har valgt å fortsette med treningen min, sier Svanevik.

Treningsinfluenseren anbefaler å ta kontakt med en personlig trener (PT) eller coach hvis man vil begynne med styrketrening.

– De kan gi den riktige inngangen til denne formen for trening. Det finnes mange PT-er og coacher der ute. Gjør litt research før du velger en, slik at du er sikker på at personen vil ta vare på deg og gi deg en god opplevelse, sier hun.

Suzanne Svanevik

Treningsinfluenser

Trening under svangerskap

Svanevik ble mamma for første gang i fjor høst, og trente gjennom hele svangerskapet. Hun anbefaler også at man trener litt styrke før svangerskapet, slik at man har et godt grunnlag.

– Jeg hadde ikke noen spesielle plager som ga meg noen begrensninger, men jeg lyttet godt til kroppen min og gjorde aldri noe som føltes ubehagelig eller som kunne være til fare for barnet. Jeg tror oppriktig at det at jeg har trent mye styrke og holdt meg i form både før og etter svangerskapet, har gjort at kroppen min i dag er fullt fungerende og ikke bærer preg av det å ha fått et barn, sier Svanevik. Hun understreker at alle svangerskap er individuelle.

– Selv om jeg ikke fikk noen plager, så betyr det ikke at noen andre ikke vil få det. Mye er styrt av hormoner og ting inni kroppen som man ikke har kontroll på. Det er utrolig viktig å lytte til egen kropp og føle seg frem.

Ikke rush med treningen etter fødselen

– Kroppen har vært igjennom en stor påkjenning og det er derfor viktig å gi kroppen tid til å hente seg igjen etter en fødsel. All in good time, påpeker Svanevik om trening etter svangerskapet.

Mange synes nok det er mer utfordrende å finne tid til trening etter man har blitt foreldre.

– Om du bare får tid til korte treningsøkter, så er det bedre enn ingenting. Om en ikke har mulighet til å ta med barnet på treningssenter, så finnes det mange andre alternativer der ute, som hjemmetrening med enkelt utstyr. Det handler bare om å skape en form for bevegelse med noe form for motstand som gir utfordring til musklene og som kan gi en form for kondisjonstrening, sier hun.

Viktig med balanse

Selv motiveres Svanevik av sin egen selvfølelse og gleden ved å vite at hun tar vare på kroppen sin.

– Det å føle seg sunn og sterk gir en enorm motivasjon og selvtillit som jeg mener man tar med seg videre til andre aspekter av livet, sier hun, og legger til:

– Når det er sagt, så er det også viktig å finne en balanse. Klarer man å finne denne balansen, har man kommet langt.

Av Marte Frimand

Next article