Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Ryggkirurgi uten ventetid
Sponset

Der mange sykehus sliter med lange ventetider tilbyr Majorstuen Spesialistsenter alle pasienter med rygg og nakkesmerter time for utredning, behandling og oppfølging i løpet av noen få uker. Her tar ryggkirurgene imot pasienter med akutte og kroniske ryggplager og hjelper dem tilbake til en smertefri hverdag innen kort tid.

Smerter i korsrygg og nakke rammer i overkant av én million nordmenn hvert år, og er med det et av de største folkehelseproblemene vi har i Norge. Til tross for at smertene i de fleste tilfeller kan behandles med mindre kirurgiske inngrep, må norske pasienter med ulike grader lidelser ofte vente i månedsvis for å motta hjelp. Der kapasiteten i det offentlige helsevesen ikke strekker til, finnes det derimot hjelp i det private tilbudet.

— Det er ikke akkurat mangel på pasienter med ryggplager i det offentlige. Tvert imot er det for mange av dem. Det store problemet er at det ikke er tilstrekkelig kapasitet til å ta seg av disse pasientene, noe som er en daglig frustrasjon for oss. Derfor valgte vi å etablere en klinikk som tilbyr raskere vurderinger og eventuelle behandlinger for de som virkelig trenger akutt hjelp eller hjelp for kroniske smerter, sier overlege Oliver Grundnes, ryggkirurg ved Majorstuen Spesialistsenter.

Stor forskjell på ventetid

Majorstuen Spesialistsenter er klinikken der ryggkirurgene og andre spesialister utreder og behandler pasientene deres for ulike rygglidelser. Her sørger de tre ryggkirurgene Christian Hellum, Roger Trana og Oliver Grundnes for konstant faglig og klinisk oppdatering for pasientens beste, samt en raskere vei tilbake til en velfungerende og smertefri hverdag.

— Det å jobbe privat gir oss en mye større smidighet enn når vi jobber i det offentlige. Vi vet at du med et lite kirurgisk inngrep kan skape et helt annet liv for den respektive pasienten. Når de i det offentlige må vente i opptil ett år for nøyaktig samme behandling, er det forløsende for oss å kunne si at de kan behandles allerede neste uke på vår klinikk, sier Roger Trana.

— Pasienter med nyoppståtte ryggsmerter eller de som har hatt ryggplager over lengre tid bør få tilgang til rask vurdering av en spesialist. Har du prolaps i ryggen passer vi på at du får riktig utredning og behandling. Selv om bare 20 prosent av prolapser skal opereres, er det viktig at disse plukkes opp og får behandling tidlig. Det er de som har isjas, altså nervesmerter nedover benet, som er aktuelle for operasjon på Majorstuen Spesialistsenter, fortsetter han.

Vil du vite mer om klinikken og behandlingen? Les mer her.

Foto: Majorstuen Spesialistsenter

Viktig med rask behandling

Grunnen til at så mange nordmenn sliter med ryggsmerter er ifølge ryggkirurgene flere og sammensatte. På privatklinikken opereres pasientene for de fleste ryggplager, men har ifølge Grundnes hovedfokus på pasienter med prolaps, spinal stenose, og ryggfiksasjoner for kroniske ryggsmerter.

— Det å gå for lenge med nervesmerter er ikke bra for verken kroppen eller nerven, og kan medføre kroniske smerter. Da går også det kirurgiske toget. Om du eksempelvis går med slike plager i mer enn et år, vil du også ha en langt dårligere prognose og ikke minst en mye dårligere rygghelse på sikt. Kort ventetid, en rask vurdering, og ikke minst rask oppfølging er derfor meget viktig når det er snakk om slike tilfeller, forklarer Grundnes.

Nakke- og rygglinikk. Ingen ventetid, ingen henvisning nødvendig. Her kan du bestille time!

Svært sjeldent komplikasjoner

Moderne ryggkirurgi baseres på mikroskopisk kirurgi som ifølge Trana gir et veldig lite kirurgisk traume for kroppen. Med moderne utstyr mener han også at eventuelle komplikasjoner er svært sjeldent.

— Med gode instrumenter, moderne utstyr, et godt mikroskop, samt god diagnostikk vet vi nøyaktig hva vi skal gjøre under operasjonen. Vi utreder pasientene våre med MR, og kan således fiske ut et prolaps med millimeters nøyaktighet. Operasjonstiden er i tillegg relativt kort, hvilket gjør at vi kan behandle dette som dagkirurgi, noe som betyr at pasienten kan reise hjem samme dag, sier han.

Også spinal stenose kan ifølge ryggkirurgene på Majorstuen Spesialistsenter fikses med en rask operasjon. Spinal stenose, som fritt oversatt betyr trang ryggmargskanal, er en tilstand som typisk rammer pasienter over 50 år og skyldes aldersforandringer i ryggsøylen.

— Aldring medfører forkalkninger i ryggvirvlene som kan forårsake tranghet i ryggmargskanalen. Dette gir i tur et trykk på nerver som går nedover bena. Typiske kjennetegn er vanskeligheter med å gå lengre avstander samt nummenhet i baken og bena, i tillegg til kraftsvikt. Dette er vanlige plager hos middelaldrende og eldre pasienter, og ikke alle vet at dette er noe som kan fikses med en rask operasjon. På klinikken fjerner vi forkalkningene som forårsaker trangheten i ryggmargskanalen med kikkhullsteknikk, noe som gir et operasjonssår på bare tre centimeter. Pasientene våre er oppe og går samme dag, sier Christian Hellum.

Vil du vite mer om klinikken og behandlingen? Les mer her.

Tverrfaglig kompetanse

Klinikken består i tillegg til de tre ryggkirurgene også av kiropraktorer, samt fysikalskmedisiner, som på sin side kan utredede og behandle de pasientene som ikke kan opereres. På tverrfaglig måte kan klinikken således tilby enhver pasient akkurat den hjelpen de trenger.

— Vi behandler på akutte og kroniske ryggsmerter for pasienter i alle aldre. Om en pasient kommer med kroniske bensmerter, kraftsvekkelse og et massivt prolaps er det klart han ikke skal rehabiliteres, men opereres. Er vi i tvil og ser at symptomene er diffuse kan vi heller sende pasienten til trening hos fysioterapeuten eller videre til diagnostisk blokade her på klinikken. Mener vi det er andre nevrologiske tilstander som er årsaken til smertene sender vi pasientene videre til nevrolog som utreder ytterligere, forklarer Hellum.

— På klinikken har vi stor kompetanse på alle typer nakke- og ryggsmerter. Enkelte pasienter kan for eksempel oppleve smerter fra sideleddene i rygg og nakke, som ofte er en «skjult» diagnose hos de med ryggsmerter. Ved slike tilfeller bør pasienten utredes dersom andre tiltak ikke har effekt. Her har vi overlege Jørn Bremnes som er spesialist i smertemedisin. Han gjør utredning og spesialbehandling med radiofrekvens. Denne behandlingen gjøres svært få steder i landet, avslutter Grundnes.

Nakke- og rygglinikk. Ingen ventetid, ingen henvisning nødvendig. Her kan du bestille time!

Av Andreas Aguilera Myrvold

Next article