Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Legen anbefaler kollagentilskudd mot ledd- og muskelplager
Muskel og skjelett

Legen anbefaler kollagentilskudd mot ledd- og muskelplager

Kollagentilskudd
Kollagentilskudd
Foto: Getty Images

Frisk leddbrusk består av mer enn 70 prosent kollagen, men allerede fra 30-årsalderen svekkes kroppens evne til å produsere den selv.

Lavt kollagennivå fører til slitte ledd, med smerter, stivhet og kraftløshet som resultat, og tre av fire nordmenn vil i løpet av livet oppleve plager som følge av dette. Om du lever med kroniske smerter eller bare trenger å mykes opp litt – det finnes håp for alle.

– Kollagen er limet i kroppen. Det utgjør en tredjedel av kroppens proteiner og er den viktigste byggeklossen i brusk, ledd, muskler og hud, forteller legen Guttorm Storvestre, som møter mange pasienter med muskel- og leddsmerter.

I dag finnes det over 20 kjente typer kollagen. Type 1 og type 2 anses som de viktigste.

– Type 2 har en viktig funksjon i leddbrusk, og det er denne typen jeg har gitt til pasienter, fortsetter han.

Storvestre anbefaler gjerne kollagentilskudd for at ledd- og muskelsmerter skal forsvinne. Han oppfordrer likevel folk til å være forsiktige med hva de velger i mylderet av kosttilskudd som finnes der ute.Siden kroppen selv produserer sitt eget kollagen er ikke legen skeptisk til tilskudd av kollagen type 1 eller 2. Det finnes også flere studier som påviser at det hjelper mot artrose og slitasjegikt.

– Selv om ikke alle bryr seg om studier er det helt klart en fordel at effekten kan dokumenteres. Hvis du ikke får bukt med ledd- og muskelsmertene gjennom smertestillende, er det verdt et forsøk å tilføre kollagen.

– Det verste du kan gjøre er å gå rundt med muskel- og leddsmerter uten å gjøre noe med det, avslutter Storvestre.

Av redaksjonen, [email protected]

Next article