Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Behandling for hele kroppen
Sponset

Det å finne ut hvorfor du har de plagene du har, er noe av det viktigste osteopaten gjør.

– Grunnfilosofien i osteopati er at vi behandler folk og ikke enkelttilstander. Vi ser selvfølgelig på plagen din, men er enda mer opptatt av hvorfor du har den. Noen ganger kan for eksempel stivhet i hofte bidra til et vondt kne, sier osteopat D.O Tomas Collin. Osteopaten tilbyr derfor ikke noen standardpakke på behandling. Hvert tilfelle er forskjellig og må behandles deretter.

– Noen ganger kan det være aktuelt med behandling av bløtvev og andre ganger tøyninger og manipulasjon, sier han.

Helhetlig

Collin forteller at det kan være mange årsaker til at pasientene oppsøker osteopaten, men muskel- og skjelettplager er de vanligste.

– I tillegg jobber vi med idrettsrelaterte plager, både for profesjonelle og mosjonister, og kan også hjelpe dersom du har funksjonelle plager knyttet til for eksempel fordøyelsen eller pusten, sier han. Besøket hos osteopaten vil uansett starte med at behandleren prater med deg for å bli kjent med deg og din helse.

Hva trigger plagene, og hva gjør at de blir bedre?

– Vi forsøker først å se sammenhengen og så begynner vi å jobbe mer direkte med det som er problemet eller det som fører til plagene, sier han. I de fleste tilfeller behandler vi ikke konkrete sykdommer, men følgetilstander.

– Det gjelder for eksempel reumatikere. Vi kan ikke behandle reumatisme, men kan bidra med god hjelp mot blant annet stivhet i muskler og ledd som reumatikere ofte sliter med, sier han.

Ikke autorisert

Osteopat er ingen beskyttet tittel i Norge, og det er derfor ikke gitt at en person som kaller seg osteopat faktisk har de nødvendige kvalifikasjonene.

For å gjøre det enklere for pasientene å finne en osteopat som tilfredsstiller det samme fagkravet som osteopater i andre land, der det kreves autorisasjon for å drive som osteopat, har Norsk Osteopatforbund (NOF) en oppdatert liste på sin hjemmeside.

– Her kan du søke deg frem til et NOF-medlem i området der du bor, og kan da føle deg trygg på at vedkommende tilfredsstiller de fagkrav og har de kvaliteter forbundet krever, sier Collin.

Av: Norsk Osteopatforbund 

Next article