Skip to main content
Home » Muskel og skjelett » Artrose? – Ditt eget blod kan gi effektiv behandling samt lindring av smerte
Sponset

Stadig flere mennesker er aktive i høyere alder, ved artrose kan det være utfordrende å holde seg fysisk aktiv grunnet stive og smertefulle ledd. Typiske symptomer på tidlig artrose er leddsmerter og stølhet om morgenen. Et annet typisk symptom er smerter etter lengre perioder uten aktivitet, som forsvinner etter en kort spasertur. Disse symptomene forårsakes av slitasje på leddbrusken og smerter fra leddkapselen, og påvirkes av mange sykdomsprosesser.

Kan hjelpe pasienten i gang

I følge nasjonale og internasjonale retningslinjer bør alle personer med symptomer og funn på artrose i hofte og/eller kne få tilbud om en grunnbehandling bestående av informasjon, trening og råd om vektreduksjon (hvis nødvendig).

Blodplatebehandling ved hjelp av ACP kan bidra positivt i dette sykdomsbildet, og ved tilfeller av mye smerte og dårlig funksjon, hjelpe pasienten i gang. Fremstillingen av ACP kan forklare den positive effekten av behandlingen. Det tas blod fra en vene i armen, og en separasjonsprosedyre ekstraherer og konsentrerer de ønskede stoffene fra blodplatene. Disse stoffene injiseres i den berørte kroppsdelen, og kan bremse sykdomsutviklingen ved blant annet å stimulere brusken (Sakata et al, 2016). Det er også vist at ACP påvirker smertereseptorene i leddet, samt stimulerer kroppen til å produsere leddvæske av god kvalitet (Sakata et al, 2016).

Støtter bruken av PRP

ESSKA – Europas største organisasjon med spesialister innen muskel og skjelett, har nylig konkludert med at: «Vi har godt nok dokumenterte pre-kliniske og kliniske beviser for å kunne anbefale og støtte bruken av PRP som behandling av artrose i kneet».

Gir økt funksjon og bevegelighet

Flere studier har vist at ACP-behandling kan brukes på pasienter med smertefull mild til moderat artrose (type I–III) med gode resultater. Behandlingen gir pasienten økt funksjon og bevegelighet, og markant reduserte smerter. I studier om ACP-behandling er det ikke observert uønskede bivirkninger eller komplikasjoner på pasienter som har fått behandlingen (Smith 2016).

Mer effektive enn HA

Det er etterhvert flere studier som viser denne virkningen på randomiserte kliniske studier. Kanchanatawan (KSSTA, 2015, level I) viste i sin store studie at ACP-injeksjoner er mer effektive enn syntetisk hyalaronsyre (HA) og placebo i reduksjon av symptomer, bedring av funksjon og økt livskvalitet for pasienter med mild til moderat artrose, som ikke hadde respondert på konvensjonell behandling.

Shen (JOSR, 2017, level I) bekrefter dette i sin studie at intraartikulære ACP-injeksjoner er mer effektive i behandling av kneartrose når man ser på smertereaksjoner og selvrapportert funksjon på tre, seks og tolv måneder sammenlignet med saltvann, HA og kortisonsteroider.

Blodplatebehandling ved hjelp av ACP tilbys i dag av en rekke private sykehus og -klinikker samt, enkelte offentlig sykehus. Pasienter kan finne mer informasjon om behandlingen i vår pasientbrosjyre, eller på vår hjemmeside arthrex.com.

Helsepersonell og behandlere kan kontakte Arthrex Norway AS for mer informasjon.

Kilder

Sakata et al, Tissue Engineering: Part B, 2016 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27109909/
Kanchanatawan et al, KSSTA 2015 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26387122/
Shen et al, JOSR 2017 – https://josr-online.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13018-017-0521-3
Smith et al, AJSM, 2016 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/26831629/  

Next article