Home » Munnhelse » Fikk smilet og selvfølelsen tilbake i Budapest
Sponset

Åge Sandtorp fikk nesten sjokk da tennene han trodde var helt ok, viste seg å skjule både cyster og en tannkjøttsykdom. Hos Kreativ Dental i Budapest fikk han en helt ny tanngard, til under halve prisen av hva det ville kostet i Norge.

– Jeg trodde tilstanden på tennene mine var ganske god etter 25 år hos den samme tannlegen hjemme i Norge. Jeg ble veldig overrasket da Kreativ Dental gjorde den første undersøkelsen, forteller Åge Sandtorp fra Ørje.

Første gang han oppsøkte tannklinikken Kreativ Dental i Budapest, var for å reparere en tann han hadde skadet som ung. Klinikken hadde han fått anbefalt av en bekjent. Behandlingen startet med et panoramarøntgen – en maskin som går rundt hele hodet, og tar bilde av kjevepartiet.

Bildene avslørte at mange tenner måtte trekkes, og tre tenner måtte rotfylles. Men mest alvorlig var fire små cyster som kunne ha resultert i blodforgiftning om de ikke ble fjernet.

– De cystene kunne rett og slett kostet meg livet om jeg ikke hadde gjort noe med dem, forteller han.

Sparte mer enn 130 000 kroner

Åge Sandtorp måtte trekke totalt ni tenner og rotfylle tre. Han har fått satt inn kroner på alle tenner, og i tillegg har han fått laget en tannprotese som sitter bakerst i gummen.

– Totalt kom det på 130 000 kroner, pluss reise. Det er mye penger, men hadde kostet mer enn det dobbelte i Norge. Jeg regner jo med å leve en del år til, og er veldig glad for at jeg fikk gjort dette, sier Sandtorp.

Vi møter han på vei til klinikken i Budapest, der han skal til etterkontroll og rens av tennene. Han svinger ut av tollen på flyplassen, og henvender seg i skranken som Kreativ Dental har i ankomsthallen. Herfra blir han kjørt rett til hotellet.

Når han dagen etter ankommer klinikken for sin årlige sjekk, blir han møtt av Katalin Zorad. Hun er kontakt og tolk for alle norske pasienter som kommer til behandling. De fleste tannlegene og tannpleierne snakker godt engelsk, men mange pasienter foretrekker likevel å ha med seg tolken når de sitter i stolen.

– Fellesnevneren for veldig mange som kommer til oss er at de har tannlegeskrekk. Da er det min jobb å få dem til å føle seg trygge. Det gjør jeg ved å forklare hva som skal skje og svare på spørsmål de har, sier Katalin.

Foto: VG Partner Studio

Slik er gangen i behandlingen

Det første som skjer når en ny pasient kommer til Kreativ Dental er en grundig undersøkelse. Først tas panoramarøntgen, deretter blir man undersøkt av en tannlege. Om nødvendig tas også CT-scan.

– Etter undersøkelsen setter vi opp en behandlingsplan. Den beskriver i detalj hva som bør gjøres, hvor lang tid det tar og hva det vil koste. Så er det opp til pasienten å avgjøre hva de ønsker å gjennomføre, forklarer Katalin.

Kreativ Dental har drevet med tannbehandling av tilreisende siden 2006. Det startet med to stoler i et lite lokale, men har vokst til å bli to moderne topputrustede klinikkbygg som ligger rett ved hverandre. Et tredje bygg er under oppføring rett over gaten, og skal stå ferdig til jul. De har også eget tannteknisk laboratorium hvor alt av kroner, broer og implantater tilpasses. I mai 2018 ble Kreativ Dental kåret til verdens beste tannklinikk av International Medical Travel Journal.

– Jeg har lært veldig mye av å gå til behandling her. Jeg har stilt mange spørsmål, og forstått hvor bra ting kan gjøres, sier Sandtorp.

Blitt glad i Budapest

Den pensjonerte oljearbeideren er glad i å reise, og turene til Budapest krydres med lokale opplevelser. En båttur på mektige Donau gir et godt overblikk over de to delene av byen. Det flate Pest i øst, og det kuperte Buda i vest. Elvebredden er kranset med storslagne slott fra byens storhetstid, og den mektige parlamentsbygningen troner langs elvebredden. Gule trikker tar deg rundt i byen.

– Det er en veldig hyggelig by å besøke. Det er mye spennende å se, og de har god mat til en billig penge, forteller Sandtorp.

På Danubius Hotel Arena hvor de fleste norske tannturistene bor, møter Åge Sandtorp også flere kjente som han har truffet tidligere. De avtaler å ta en tur til en stor park i byen som skal være en opplevelse. Han smiler fornøyd i sola.

– Tenner er veldig viktig for selvfølelsen, enda mer enn jeg ante. Jeg får mange kommentarer på tennene mine uten at jeg har sagt noe. Da må jeg innrømme at det er kjøpetenner fra Ungarn, ler Sandtorp.

Av VG Partner Studio

Neste artikkel