Skip to main content
Home » Mannens helse » Tannbleking gjør du hos tannlegen
Sponset

Et pent smil betyr mye for selvfølelsen og for førsteinntrykket du gir andre mennesker. Mange ønsker derfor å bleke tennene, men hvordan foregår behandlingen og hva bør du unngå?

Mange av dem som bleker tennene sine bruker useriøse nettaktører som selger alt for sterke konsentrasjoner av blekestoffet hydrogenperoksyd. Noen oppsøker hudpleiesalonger eller frisører for å bleke tennene, men det er heller ingen god løsning siden det bare er tannleger som har lov til å bleke tenner i Norge.

– Tannbleking krever at det gjøres en undersøkelse i forkant, og den undersøkelsen er det bare tannlegen som kan gjøre, sier Janne Jaffe Hesstvedt som er salgs- og markedsdirektør i Norsk Orthoform Depot.

Individuell behandling

For å bleke tennene skal man være over 18 år. I utgangspunktet kan alle gjøre det så fremt det ikke er forhold i munnen som setter en stopper for behandlingen, for eksempel at man har ising, hull eller begynnende hull i tennene. Da må hullene repareres før man kan foreta bleking.

– Det er forholdsvis enkelt å bleke tennene til dem som har gule eller brune tenner, mens det er mye vanskeligere å få et godt resultat hos dem som har grå tenner, fortsetter Hesstvedt.

Tannlegen starter med en vanlig undersøkelse av tennene, deretter tar tannlegen et avtrykk av tennene og lager en individuelt tilpasset skinne.

– Skinnen fylles med blekningsmateriale og holder dette på plass under behandlingen. Det er vanlig med tre til ti behandlinger per kjeve, men det er helt individuelt og avhenger av den opprinnelige fargen på tennene, alderen og hva du ønsker å oppnå, forklarer Hesstvedt.

Noen benytter nattskinner, og da tar behandlingen fra to til fire timer, men man kan godt sove med skinnen hele natten. Andre vil ha bleking på dagtid og da kan man sitte med skinnen fra én til to timer.

– Vi klarer ikke å forutsi hvor mange behandlinger du trenger, for dette er helt individuelt, men det vi kan si er at du kommer til å få lysere tenner, smiler Hesstvedt.

En kosmetisk behandling

Årsakene til at så mange velger å bleke tennene er flere, men for mange gir hvite tenner økt selvfølelse:

– Et pent smil bidrar også gjerne positivt i møte med nye mennesker, og i det hele tatt er smilet vårt med på å bryte isen. Vi ser at mange av dem som har fått bleket tennene også blir mer oppmerksomme på sin egen munnhelse siden smilet har blitt lysere. Da er det mange som opplever at det blir mer stas og ta vare på tennene. For øvrig har vi et økende fokus på estetikk, det gjelder også tennene.

– Siden du bare har ett sett med tenner bør du velge en sikker blekebehandling som du gjør hos en tannlege. Mange, særlig kvinner, bruker mye penger på eget utseende, og da er det jo dumt å glemme tennene, for et pent smil er veldig viktig, avslutter Hesstvedt.

Av Tom Backe

Next article