Skip to main content
Home » Mannens helse » La barten vokse i november
movember

La barten vokse i november

«Har du hørt om Movember?» spurte hun. «Nei», sa jeg. «Vel, vi har et lag, vi samler inn penger til forskning, og du skal være kaptein siden du heter Barth».

Thomas Barth

Sopra Steria, Medlem i IT-Barten som samler inn penger til Movember

Spol litt frem. Ni år senere og Movember er like aktuelt. Tallene er dystre, men det finnes også lyspunkt – i det å få bidra til bevisstgjøring og forskning, og ved å knytte bånd med andre i innsatsen.

Fra starten i Australia for ca 20 år siden, har Movember vokst til en global stiftelse som er en av de største finansielle bidragsyterne på verdensbasis til forskning på menns helse. Fokus er økt bevissthet og pengeinnsamling til forskning på, testikkel- og prostatakreft samt mental helse. Fysisk aktivitet og sosialt nettverk er viktig, spesielt nå som mange sitter hjemme.

Den vanligste kreftformen

I Norge i 2018 var over to tredjedeler av de 674 menneskene som tok sitt eget liv menn. Samme år fikk nesten fem tusen menn diagnosen prostatakreft, noe som gjør det til den vanligste kreftformen uansett kjønn. I underkant av tusen menn mister livet til sykdommen årlig her i landet. Videre er testikkelkreft den vanligste kreftformen for unge menn i alderen 15-49 år, og tidlig deteksjon er sentralt for best mulig prognose.

Når vi vet at mange menn vegrer seg for å oppsøke lege og psykolog trenger vi åpenhet om disse temaene, kunnskap om symptomer og kunnskap om hvor en kan få mer informasjon og hjelp.

Samler inn mest mulig penger

Da Mona utfordret meg for ni år siden hos en annen arbeidsgiver så startet det som en sosial og morsom greie – medlemmene i laget stilte glattbarbert 1. november. I løpet av måneden grodde vi imponerende eller pistrete barter, alt ettersom hva våre gener gjorde oss i stand til.

Mange har gjort det samme – med venner eller med jobben, men glemmer et viktig element. Å registrere seg på www.movember.com.  Vi dannet et lag, meldte det inn i nettverket IT-Barten, hvor det konkurreres om å samle inn mest penger. Andre bransjer danner sine nettverk, og årlig blir det samlet inn flere millioner kroner i Norge. Pengene går til norske og globale forskningsprosjekter, og resultater og data deles verden over.

I dag er vi flere lag i IT-Barten som samarbeider og deler tips om hvordan vi jobber i Movember for å få opp engasjementet, og hjelper hverandre på tross av at vi kanskje konkurrerer i bransjen.

Så ser du en pistrete bart i disse dager, så er det kanskje en Movemberbart. Folk engasjerer seg fordi de har mistet noen de var glade i til selvmord eller til kreft, eller fordi de har vært rammet selv. Når vi samler inn penger til forskning, og øker bevisstheten om egen helse så bidrar vi til at færre rammes i fremtiden.

Tekst: Thomas Barth, Sopra Steria

Next article