Skip to main content
Home » Mannens helse » Gro en bart – den står for mer enn du tror
Mannens helse

Gro en bart – den står for mer enn du tror

Foto: Pexels

November, eller Movember, er måneden for å gro bart på overleppa. Movember og bart handler om penger til kreftforskning, tenker mange. Men det skjuler seg mer bak den hårete ansiktspynten. Noe vi menn helst ikke vil snakke om, men som like fullt særlig er viktig etter halvannet år med isolasjon.

Jeg tror alle har et personlig forhold til kreft. Selv har jeg mistet et nært familiemedlem, og gjennom et sykdomsforløp som strakk seg over flere år, ble vi kjent med flere i samme situasjon. Et tveegget sverd, fordi man på den ene siden får snakket ut om situasjonen man står med andre som er i den, samtidig som man underveis får en tydelig påminnelse om alvoret i sykdommen. Man kan dø av kreft.

Likevel ser jeg tilbake på det som en fin tid, fylt med mange gode minner, og sterke vennskap. De vi ble kjent med var opptatt av å leve, og samtalene underveis var et godt mentalt forsvar. Hvis følelser som frykt, smerte, utilstrekkelighet og skam, får bygge seg opp inni en, slipper man løs en veldig sterk destruktiv kraft inni en.

Kanskje var det denne erfaringen som førte til at jeg for ti år siden bestemte at en gang i året skulle jeg sette av tid til å jobbe med noe som ikke handlet om å tjene penger. Men om å gjøre et eller annet godt. Da en kamerat fortalte meg om Movember, hadde prosjektet definert seg selv. Movember, og den uhøytidelige konkurransen i IT-bransjen: IT-Barten, har siden den gang vært en årlig og morsom beskjeftigelse.

Ta bedre vare på oss selv

Movember startet med å samle inn penger til kreftforskning, men har utviklet seg til også å handle om menns mentale helse. Det er viktig, fordi det er en sterk overvekt av menn som tar sitt eget liv. Vi menn er ikke så gode til å følge med på vår egen helse, og i hvert fall ikke til å snakke med noen hvis vi ikke har det bra.

I år er det viktigere enn noensinne. Halvannet år med isolasjon har ikke gjort godt for de som gikk inn i perioden med noe vondt i bagasjen. Det føles som historier om folk som har det vanskelig, særlig blant unge, kryper stadig nærmere i omgangskretsen. Historiene blir mindre og mindre perifere. Historier om en venn som sliter med å gå ut, eller som er langtids sykemeldt med en depresjon. Pandemien ser ut til å ha skapt en ny pandemi av folk som sliter.

Derfor engasjerer vi oss også i år. Derfor samler Computerworld sin IT-bart inn penger. Derfor gror vi bart. Fordi vi vil gjøre en forskjell, fordi vi vil få flere menn til å ta helsen sin på alvor. Det er fortsatt mulig å henge seg på, www.movember.com, er åpen for registrering helt til slutten av måneden. Der kan du starte egen innsamling, etablere et lag, og bli med på IT-barten eller en annen utfordring til neste år.

Så er du med på å gjøre en liten forskjell – samtidig som du også har det ganske gøy.

Av Anders Løvøy

Next article