Skip to main content
Home » Mannens helse » Det er viktig med balanse
fysisk aktivitet

Det er viktig med balanse

Foto: dagotto.no/TV2

Dag Otto Lauritzen var akkurat ferdig med innspillingen av runde to med «Kompani Lauritzen» da vi spurte han om han hadde tips til hva menn bør gjøre for å leve gode liv. 

Den siste måneden har Dag Otto og makkeren, Kristian Ødegård, hatt en svært intens periode der de har holdt på med opptak til TV-serien fra tidlig morgen til sen kveld, og noen ganger også midt på natten. Selv om det har vært hektisk, har det samtidig vært lystbetont, særlig fordi den første sesongen nesten gikk bedre enn de to hadde turt å håpe på. Men nå var det menn vi skulle snakke om.

– Det er farlig å generalisere, for ingen menn er like. Og du må også passe på at ikke dette blir en sånn artikkel hvor jeg bare fremstilles som en som bruker pekefingeren, smiler Dag Otto, da vi spør hva menn kan gjøre for å få en god livskvalitet.

Vær fysisk aktiv

Ikke helt overraskende begynner Dag Otto å snakke om trening. Selv var han proffsyklist fra 1984 til 1994, han deltok i Tour de France åtte ganger, og i 1987 var han den første nordmannen som vant en etappe i Tour de France.

– Fysisk aktivitet er min beste medisin for fysisk og psykisk helse, og det høres kanskje enkelt ut når det kommer fra en som meg som har vært toppidrettsutøver. Men du trenger faktisk ikke gjøre så mye før det får en veldig god helsemessig effekt, og det er heller aldri for sent å begynne, forteller han.

14. juli 1987 ble Dag Otto Lauritzen den første nordmannen til å vinne en etappe i Tour de France. Foto: dagotto.no/Graham Watson

– Mange menn har for mye å gjøre og tror ikke at de har tid til å trene, da tar de heller ikke vare på helsa si. En rask spasertur på 50 minutter tre ganger i uka gir en enorm helsegevinst på sikt. Og du kan jo stå opp litt tidligere å gå en halvtimes tur om morgenen, spasere til jobb, eller kanskje gå av noen holdeplasser tidligere enn du pleier og gå resten av veien til fots for å få litt aktivitet i hverdagen, fortsetter han.

Han forteller også om en opplevelse han hadde da han var eiendomsmegler og skulle selge huset for en dame som var 99 år gammel. Hun hadde hundre trapper fra veien og opp til huset, og disse gikk hun hver dag.

– Uff, det må da være slitsomt, sa jeg til henne. Men da svarte hun bare at det nettopp var treningen hun fikk ved å gå disse trappene hver dag hadde som hadde holdt henne sprek. Akkurat den episoden har jeg tenkt en del på, og den viser hvor mye små ting betyr i lengden, så neste gang kan du jo bruke trappa istedenfor å ta heisen, tilføyer han.

Det er viktig å kose seg

Dag Otto er betenkt over at norske barn ligger på overvektstoppen i Europa, og at vekten til resten av befolkningen også øker også år for år.

– I dag blir barna kjørt til skole og fritidsaktiviteter, i tillegg bruker de mange timer på mobilen eller foran en pc. De burde vært mer i aktivitet. Og for oss som er voksne er det helt greit å kose seg med god mat og et par glass vin innimellom, men det er viktig at det ikke blir lørdag hver dag, det handler om balanse.

Fikk hjertefeil da han var proffsyklist

Mange hevder at menn ikke går til legen før det nesten står om livet. Det er nok en sannhet med modifikasjoner, men å foreta en årlig legesjekk mener Dag Otto at er lurt. Selv hadde han hjerteproblemer i mange år. Det startet med hjerteflimmer mot slutten av sykkelkarrieren og forverret seg etter at han la opp.

– Så ble jeg operert for rundt ti år siden, og da ble jeg kvitt hjerteflimmeret. Etter operasjonen fikk jeg noen mindre komplikasjoner og mistet litt kapasitet, men lever godt og har ingen angst for hjertet mitt i dag. Jeg trener hardt og tror også det er bra å trene etter sykdom, men du må være forsiktig og gjerne snakke med legen om hva du kan og ikke kan gjøre, sier han.

Lever et godt liv

Dag Otto forteller at han har det godt med seg selv og at han lever et godt liv som handler om å få være ute i naturen, at han får trent, og at har god kontakt med barnebarn, familie og venner.

– Jeg er veldig glad i det jeg gjør, og derfor jobber jeg mye, men samtidig er jeg flink til å ta pauser også. Det er jo ikke bra å jobbe så mye at du ikke får tid til å være sammen med familie og venner. For det er jo trist hvis du sitter igjen med en opplevelse av at årene bare forsvant. Derfor tror jeg det er viktig å ta seg tid til å leve litt i tillegg til karrieren, forklarer han, men er rask til å tilføye:

– Selv har jeg jo vært i nettopp den kategorien som reiste mye og var mye borte. I flere år hadde jeg kanskje to hundre reisedager i året, og det er ikke så lett når du har familie og barn. Heldigvis hadde jeg en fantastisk hjelperytter som tok ansvar i kona mi, som tok ansvar når jeg var borte. Men når jeg først var hjemme så var jeg veldig til stede sammen med ungene, gikk til barnehagen med dem, og lekte med dem, forteller Dag Otto.

Situasjonen forandret seg da han ble eiendomsmegler og bodde hjemme hver dag. Da gikk han tidlig på jobb og kom sent hjem, men da syns barna at han var mindre til stede enn han hadde vært da han reiste som mest.

– Det viser kanskje at det ikke er kvantiteten som er viktigst for barn, men kvaliteten på samværet som betyr mest. Derfor er det nok veldig bra å legge bort pc’en eller mobilen og være hundre prosent til stede sammen med barna når du først er sammen med dem. Å investere i barna og å få dem ut i skog og mark er også noe av det aller viktigste du kan gjøre, avslutter Dag Otto.

Tekst: Tom Backe, [email protected]

Next article