Skip to main content
Home » Mage og tarm » Viktig med kunnskap og forståelse
Mage og tarm

Viktig med kunnskap og forståelse

Illustrasjon av tarm i mage
Illustrasjon av tarm i mage
Foto: Getty Images
Arne Schatten

Arne Schatten

Seniorrådgiver, Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

Har du en kronisk fordøyelsessykdom som Crohn eller ulcerøs kolitt (betegnes ofte samlet som IBD) ønsker du og dine pårørende kunnskap og forståelse. Det gjelder uansett hvor i verden du som pasient kommer fra. Derfor arrangeres World IBD Day 19. mai i mer enn 34 land gjerne under samme tema for å skape nettopp forståelse og oppmerksomhet.

Helsehjelp med medisinsk behandling er like påkrevet for alle pasientene. Da er det fint at de fleste landene, inkludert Norge, har fokus på rettigheten til samvalg. Det betyr kort at du som pasient skal delta i beslutninger sammen med behandlende lege. Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, LMF, har laget egne informative og humoristiske filmer om samvalg som kan lastes ned fra foreningens nettside. Filmene heter naturlig nok «Tarmvalg» og er aktuelle for alle diagnoser innen fordøyelsen. I denne utgaven av «Mage og tarm» kan du blant annet lese historien til Vilde Elise. Her kan man se hvor galt det går når beslutningsmyndigheter overstyrer medisinsk behandling slik at samvalg mister betydning.

Kjenn din egen sykdom

For samvalg er det viktig at du som pasient vet mest mulig om din sykdom og behandlingen. Et godt instrument for å følge med på utvikling og forebygging av din diagnose er avføringsprøve, kalt fekaltest. Det er tilgjengelig utstyr for å selv ta testen hjemme, med svar innen rimelig tid. LMF jobber for at disse og tilsvarende hjemmetester skal tilbys uten kostnad for deg som pasient.

Elektronisk dokort

I dag er det utvidede og tilpassede konserter og kinoer arrangert som Drive In. Det er gode tiltak, men du som har fordøyelsessykdom får likevel ikke enkel tilgang til toalett på disse arrangementene. LMF jobber for å bedre denne situasjonen og anbefaler deg å bruke foreningens elektroniske dokort. Vi mener også at handikaptoalett skal være tilgjengelig for bruk selv om du har en usynlig diagnose eller tilstand.

Fordøyelsessykdommer og covid-19

Drive In-tilbud er kommet grunnet Covid-19, og du som har en kronisk sykdom er kanskje mer engstelig for å bli rammet. Informasjon om korona, fordøyelsessykdommer og medisinsk behandling finner du på foreningens nettside. Dette er ny informasjon gitt av norske gastroenterologer for din trygghet. Når tiden tillater det skal du kanskje ut og reise til utlandet. Da er det spesielt viktig at du sjekker dekningen i din reiseforsikring. Dekker den akutt oppbluss av din sykdom? Mange tror det. Sjekk med forsikringsselskapet før du reiser, vilkårene og håndtering av vilkår er «vilkårlig». På nettsiden vil du også få mer informasjon om fordøyelsessykdommer og ernæring – et utømmelig tema for alle som plages med magen.

I denne utgaven av magasinet «Mage og tarm» kan du lese mer om flere diagnoser fra andre pasientforeninger.

LMF ønsker alle en god og symptomfattig sommer!

Av Arne Schatten, Seniorrådgiver Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer

Next article