Home » Mage og tarm » – Det kan være vanskelig å åpne seg for andre
magen og deg

– Det kan være vanskelig å åpne seg for andre

Det å være seksuell aktiv med stomipose på magen kan for mange føles litt skummelt, men med dagens stomiutstyr skal du kunne føle deg trygg på at stomiutstyret holder seg der det skal.

Vi har nok alle kjent på usikkerheten rundt hva en potensiell kjæreste tenker om oss, og disse følelsene kan forsterkes når man har andre utfordringer i tillegg. Som stomipose på magen.

– Selv lurte jeg på om jeg kunne oppleves som attraktiv med stomipose på magen og det var utfordrende å fortelle andre om helsebakgrunnen min. Jeg fikk følelsen av å utlevere meg selv, og var redd for at den andre parten ikke skulle akseptere meg, sier Camilla Tjessem.

Kritisk start

Selv hadde Camilla en kritisk start på livet. Hun ble født med åpen mage, der tarmene lå på utsiden vreng med innsiden ut, og var under et døgn da hun fikk sin første stomi.

– Jeg ble født med en sjelden og komplisert misdannelse som heter Kloakkextrofi, og det var ingen som trodde jeg ville overleve. Foreldrene mine ville imidlertid ikke gi opp håpet. De forlangte at jeg skille bli sendt til eksperter, sier hun.

Det bar videre til Rikshospitalet til den første operasjonen, som varte 17 timer.

– Den kritiske starten har resultert i flere operasjoner opp gjennom årene, og sykehuset har vært mitt andre hjem til tider. Til syvende og sist har det likevel bidratt til at jeg er den jeg er i dag, og jeg lever godt med mine diagnoser og mine to stomiposer på magen – en som leder ut avføring og en som leder ut urin, sier hun.

Frykt for å bli avvist

Camilla vet at hun ikke er alene om å kjenne på frykten for å ikke være attraktiv. At seksualitet kan være et sårt tema for mange stomiopererte.

– Det har alltid tatt tid for meg å åpne meg for andre mennesker og vise min «skjulte hemmelighet» under klærne, og jeg har ikke alltid vært komfortabel i intime situasjoner, sier hun.

Camilla forteller at det tok tid for henne å bygge opp selvbildet og selvtilliten, og at hun utsatte å være seksuell aktiv og unngikk intime situasjoner i frykt for å bli avvist.

– Det er min samboer Glenn som har lært meg at jeg er god nok som jeg er. Vi tok oss tid til å utvikle parforholdet og sexlivet steg for steg, og jeg ble møtt av nysgjerrighet og forståelse, sier hun.

Naken i lyset

Hun måtte likevel hoppe i det og forlate komfortsonen for å tørre å åpne seg for ham.

– Og han måtte velge å gå inn i et forhold med meg. Det er ikke alltid lett å være partneren til en kronisk syk heller. Vi har møtt på både opp- og nedturer, men har kommet styrket ut av situasjonen, sier hun.

Vendepunktet ble da Camilla endelig turte å gå inn i dusjen naken, med lyset på.

– Da var vi såpass trygge på hverandre at vi kunne begynne å utforske hverandres intim- og komfortsoner. Før dette måtte jeg ha lyset av og T-skjorten på under sex for å føle meg trygg, sier hun.

Åpenhet er viktig

– Det har alltid vært viktig for meg og min familie å være åpen om min situasjon. Jeg har lært og erfart at informasjon bidrar til mer forståelse og bryter ned fordommer. Uvitenhet skaper derimot utrygghet, sier hun.

Camilla opplever at mangel på informasjon kan bidra til å gjøre stomi mer tabu, og hun tror det er mange som ikke en gang vet hva en stomipose er.

– Til dem kan jeg fortelle at en stomipose er noe ganske annet enn en pose fra matbutikken. Det er en nokså liten pose som plasseres på magen, og som fint kan skjules under klærne hvis man ønsker det, sier hun.

Bruker galgenhumor

Lukt, lyd og lekkasje er vanlige bekymringer for mange stomiopererte. De lurer på hvor mye utstyret tåler og om posen kommer til å være i veien.

– Jeg har vært og er ennå bekymret for at stomiutstyret skal lekke under sex, men stomiutstyret er så godt at man skal kunne føle seg trygg. Lekkasjer kan likevel forekomme, og jeg har selv opplevd lekkasje under sex, sier hun.

Stomiutstyret løsnet og hun legger ikke skjul på at det ble litt pinlig da det kom urin utover det hele.

– Det handler likevel mye om hvordan man tar det, og vi valgte å finne frem et håndkle for å stoppe lekkasjen og fortsatte. Dette er en situasjon Glenn og jeg ler litt av i dag. Vi bruker mye galgenhumor i hverdagen, og jeg opplever at dette bidrar til at jeg blir mer trygg og komfortabel i intime situasjoner, sier hun.

TIPS

Husk at du kan føle deg sexy med stomipose på magen. Kropp er kropp og det finnes feks. mye flott undertøy til stomiopererte.

Profil

Camilla Tjessem, 25 år 

Sykepleier og foredragsholder

Bor i Rogaland 

Samboer med Glenn Nevland, 27 år 

Av: Katrine Andreassen

Neste artikkel