Home » Luft og lunger » Unngå dårlig inneklima
Luft og lunger

Unngå dårlig inneklima

Dårlig inneklima er helseskadelig, og kan forverre plager hos astmatikere og allergikere. Slik forbedrer du klimaet innendørs.

– Godt isolerte, ventilerte, tørre og oppvarmede hus uten kondens, fukt- og muggproblemer er viktig for folkehelsen, og det har spesielt stor betydning for de som har astma, allergi og annen overfølsomhet, sier Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet. Han forteller at antall tilfeller av allergisk og ikke-allergisk snue, øyekatarr og astma har økt i den norske befolkningen og internasjonalt de siste tiårene.

Fukt er verstingen

– Fukt-, mugg- og råteskader forverrer luftveisplager, og kan gi trøtthet, hodepine og konsentrasjonsvansker. Opp mot 30 % av norske eneboliger og rekkehus har slike problemer, sier Jan Vilhelm Bakke.

Han mener det er viktig at fuktskader utbedres snarest slik at man unngår helseskader.

– Problemene kan skyldes fuktighet fra byggeprosjekter, lekkasjer og dårlig drenering. For lite ventilasjon kan også gi mugg- og fuktskader, særlig mot kalde flater, slik som dårlig isolerte vegger, vinduer og kaldtvannsrør. Det er også viktig å ta hånd om fukt fra våtrom, dusjing, klesvask og -tørking, matlaging og oppvask, sier Bakke.  Og han advarer mot å lufte for mye på soverommet når temperaturen ute er lav.

– I Norge er det mange som liker å sove med åpent vindu for å få inn frisk og kjølig luft. Det er bra, men pass på at ikke brukt luft fra huset trekkes ut gjennom soverommet. Det kan gjøre at den varme luften kondenserer på de kalde flatene i rommet før den slipper ut gjennom vinduet, noe som kan fremme fukt, mugg- og middvekst, sier overlegen.

Når luftfuktigheten er høy er det også økt risiko for middvekst i sengetøyet.

– For å sikre seg mot husstøvmidd må luftfuktigheten i sengetøy være godt under 40 % minst tre måneder i året. Det klarer man ved å lufte sengetøyet regelmessig og ventilere soverommet riktig.

Oppvarming

– Elektrisk oppvarming kan være gunstig for inneklimaet, men unngå konveksjonsovner som kan svi støv og annen luftforurensning, sier Bakke, som i stedet anbefaler lavtemperaturovner med store overflater og vannbåren varme.

Også vedfyring er assosiert med økt hyppighet av luftveisplager.

– Det er viktig å unngå rå og muggen ved, og å bruke moderne og rentbrennende vedovner med god trekk. Slike ovner kan redusere skadelige utslipp med opptil 90 % sammenlignet med tradisjonelle ovner, sier Bakke.

Tilpasset ventilasjon

Husets ventilasjon skal være lagt opp etter antall personer som bor i det, og hvilke fukt- og forurensningskilder som finnes. Ifølge Bakke er dette spesielt viktig i moderne energieffektive boliger der man i mye høyere grad enn tidligere er avhengig av ventilasjonssystemer.

– I oppvarmingssesongen bør ikke innelufttemperaturen overstige 22 grader. Det er godt både for helse og energiforbruk. Og det skal alltid være mulig å åpne vinduer for å lufte.

Riktig renhold

Støvpartikler kan forårsake irritasjon i øyne, nese og hals og kan forverre allergi.

– Godt renhold er viktig, men unngå bruk av sterke kjemikalier og sprayer som kan være helseskadelige hvis de pustes inn. Det meste av rengjøringsbehovet løses best med tørr eller fuktig mikrofiberklut, sier Bakke.

Han oppfordrer til å planlegge interiør og innredning for enkel rydding og renhold, spesielt på soverommet.

– Plasser tekstiler, bøker og andre støvsamlende gjenstander bak lukkede dører, i skap og lagerrom for å unngå unødvendige støvfeller, og unngå heldekkende gulvteppe.

Av: Tanja Hauge Reine, [email protected]

Neste artikkel