Home » Kvinnens helse » Det finnes hjelp mot urinlekkasje
Kvinnens helse

Det finnes hjelp mot urinlekkasje

Urinlekkasje er enhver ufrivillig lekkasje av urin. Mens noen lekker litt når de hoster, ler eller hopper, opplever andre at lekkasje påvirker hverdagen i så stor grad at det forringer livskvaliteten. Foto: Wenche Andersen

Studier viser at 1 av 4 kvinner har urinlekkasje. Heldigvis finnes det hjelp å få og mange får et helt nytt liv ved enkle behandlinger.

– Vi tror en del kvinner sitter alene med plager og tenker at hun er den eneste som har det sånn, sier gynekolog Kristine Amundsen.

– Men det finnes hjelp å få, skyter Kristines kollega, uroterapeut Hilde Tollefsen inn.

De to jobber sammen i Nasjonal kompetansetjeneste for inkontinens og bekkenbunnsykdommer.

Urinlekkasje

Men hva er egentlig urinlekkasje?

– Urinlekkasje er enhver ufrivillig lekkasje av urin. Mens noen lekker litt når de hoster, ler eller hopper, opplever andre at lekkasje påvirker hverdagen i så stor grad at det forringer livskvaliteten, sier Hilde.

– Hvis det påvirker hverdagen i en sånn grad at man for eksempel slutter å gå på trening, ikke kan leke fritt med barna sine eller ikke tør dra til byen uten å planlegge dobesøk, så er det på tide å søke hjelp, sier Kristine.

To typer lekkasje

Man deler urinlekkasje inn i to typer. Den første kalles stressinkontinens og kommer typisk etter graviditet og fødsel.

– Graviditet og fødsel kan føre til endringer i muskulatur, bindevev og nerver i bekkenbunnen. Bekkenbunnen klarer ikke å holde like tett som før, og man får en lekkasje ved for eksempel hosting eller fliring, sier Kristine.

Den andre typen kalles urgeinkontinens. Da opplever man gjerne hyppig vannlatningstrang, og må skynde seg til toalettet for å unngå lekkasje.

– Denne typen lekkasje har andre årsaker som gjør at blæren jobber i tide og utide, sier Kristine.

Behandling

De to helsearbeiderne understreker at første skritt er å ta kontakt med fastlegen dersom man opplever lekkasje som et problem.

– Der kan man få kartlagt problemet og få henvisning til videre utredning, sier Hilde.

Ved stresslekkasje er det anbefalt å begynne med bekkenbunnstrening.

– Ved å styrke bekkenbunnsmuskulaturen får en større kontroll på lukkingen rundt urinrøret. Overvektige bør forsøke å gå ned i vekt. Ved tørre slimhinner i underlivet er lokalbehandling med østrogen anbefalt, og man kan få resept på tamponglignende hjelpemidler som settes i skjeden for å gi støtte under urinrøret ved for eksempel trening, sier Hilde.

– Mange blir bedre ved disse enkle tiltakene, såkalt konservativ behandling. Men dersom dette ikke har tilstrekkelig effekt, finnes det ved stresslekkasje mulighet for kirurgisk behandling hvor man får lagt inn en slynge via skjeden som støtter opp i bekkenbunnen og ved urinrøret, sier Kristine.

Blæretrening

– Ved urgeinkontinens anbefales også blæretrening. Målet er å øke blærekapasiteten ved å late vannet til faste tider og gradvis utvide tiden mellom vannlatingene, sier Hilde

Dersom dette ikke hjelper, kan man prøve medikamentell behandling med tabletter som «roer ned» blæra.

– Hvis disse tiltakene ikke har effekt, kan man sprøyte Botox i blæremuskulaturen som delvis lammer blæra. Det finnes også behandlingsmetoder hvor man via elektrode og pacemaker påvirker nervesignalene mellom ryggmarg og blære, sier Kristine.

Det finnes flere muligheter for behandling av urinlekkasje.

Les gjerne mer om tilstandene og de ulike behandlingsalternativene på www.kib.helsekompetanse.no

Av: Marte Frimand, [email protected]

Neste artikkel