Skip to main content
Home » Kroniske sykdommer » – Stomien definerer deg ikke som menneske
Kroniske sykdommer

– Stomien definerer deg ikke som menneske

– Det mest positive med stomi er at jeg nå kan delta på ting uten at jeg trenger å være redd for å gjøre i buksa fordi jeg ikke klarer å knipe igjen. Nå kan jeg reise, gå på kino og treffe venner og familie, sier Jane Halvorsen. Foto: Privat

Fellesskapet med andre som lever med stomi er viktig for Jane Halvorsen. Hun er styreleder i Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft (NORILCO). 

Jane Halvorsen har levd med Crohns sykdom nesten hele livet.

– Ungdomstiden var spesielt vanskelig. Jeg måtte til enhver tid vite hvor det var do, hvis ikke fikk jeg panikk, forteller hun. 

Var hun på kino, fikk hun aldri sett en hel film. I løpet av filmen måtte hun som regel løpe på toalettet minst to-tre ganger.

Mistet venner

Hennes tips til andre som lever med Crohns sykdom er å være åpen. 

– Fortell dem rundt deg hva sykdommen gjør med deg og hvordan den påvirker hverdagen din. Ikke forvent at andre forstår uten at du har fortalt om dette, sier hun. 

Hun forteller at sykdommen for henne også gikk utover det sosiale livet. 

– Jeg mistet venner fordi jeg ikke orket å delta, og jeg turte ikke å gå på do hos andre, forteller hun.

Lettere å reise

Det å få stomi gjorde i så måte livet enklere og mer forutsigbart. 

– Det mest positive med stomi er at jeg nå kan delta på ting uten at jeg trenger å være redd for å gjøre i buksa fordi jeg ikke klarer å knipe igjen. Nå kan jeg reise, gå på kino og treffe venner og familie, sier Halvorsen.

Likevel opplever hun at det er noen utfordringer med å leve med stomi. 

– Et eksempel er lydene fra stomien, som jeg ikke kan kontrollere, sier hun.

Engasjert i NORILCO

Da Halvorsen fikk stomi, ønsket hun å være med i et fellesskap sammen med andre som forsto henne. I dag er hun stydeleder i NORILCO og føler at dette gir henne mye. 

– Det er fint å kunne prate med andre mennesker som vet hva jeg snakker om og som i likhet med meg lever med stomi, sier hun. 

Hun syns også det er fint å kunne hjelpe andre og få og gi tips som kan gjøre hverdagen med stomi enklere.

Redder liv

– Det er dessverre fortsatt en del tabuer rundt stomi. Mitt tips til andre som skal få stomi må derfor være å snakke med andre som lever med stomi. Vær åpen hvis du klarer det, sier hun. 

Hun minner om at stomien ikke definerer deg som menneske. 

– Stomi kan redde liv, men alle dager er ikke like lette. Har du en dårlig dag er det derfor viktig å huske at det går over, avslutter Halvorsen.

Av Katrine Andreassen

Next article