Home » Kroniske sykdommer » – Jeg vil bryte tabuene rundt stomi
Kroniske sykdommer

– Jeg vil bryte tabuene rundt stomi

Anette Hoff Melkersen grudde seg for å bade og med stomi. Vende- punktet kom da hun merket at også de tre barna fikk et anstrengt forhold til bading. Foto: Privat

Da Ingrid Anette Hoff Melkersen fikk stomi i 2004, fantes det ingen forbilder. Alt hun fant på nett dreide seg om gammelt utstyr som ikke fungerte og eldre mennesker med utlagt tarm.

Dette gjorde den nye tilværelsen ekstra vanskelig, og Ingrid Anette skjønte verken hvorfor hun fortjente denne skjebnen eller hvordan hun skulle forholde seg til den.

– Der og da tenkte jeg at jeg skulle ønske jeg heller hadde dødd i stedet for å ende opp med utlagt tarm, sier hun.

For henne har det vært viktig å bli det forbildet hun selv savnet da hun fikk stomi.

Ingen dans på roser

Tankene bunnet i fordommer. Hun, som mange andre, trodde at utlagt tarm kun var noe gamle folk fikk, og hun fryktet både lekkasje og vond lukt. Det var skremmende å havne i denne situasjonen, og hun kjente seg ikke igjen i andres fortelling om at «de fikk et nytt liv» etter at de fikk stomi.

– Det har ikke vært noen dans på roser, og jeg har hatt mange operasjoner etter 2004. For meg ble det ikke noe nytt liv, men kun en ommøblering av kroppen jeg måtte lære å leve med, sier hun.

Leve som normalt

Og at hun lærte seg å leve med den nye kroppen er det ikke noen tvil om. Til tross for tøffe møter med uvitende mennesker, har hun hevet hodet og bestemt seg for å vise seg selv og andre at man kan leve akkurat som normalt med stomi.

– Etter en lei opplevelse i badebassenget, der jeg fikk mye stygt slengt etter meg, ville jeg ikke bade mer. Jeg fant på unnskyldninger når jeg skulle i bassenget med barna, sier hun.

Vendepunktet kom da hun merket at også de tre barna fikk et anstrengt forhold til bading.

– Da forsto jeg at jeg måtte skjerpe meg, sier hun.


Anette Hoff Melkersen fikk stomi i 2004, driver Instagram-kontoen #Crohnsprinsesse.
Foto: Privat

En attpåklatt

Etter det har hun både badet og stilt i Fitness konkurranse. Hun har holdt foredrag, tatt modelloppdrag, trent og startet Instagram-kontoen #Crohnsprinsesse.

– På den måten føler at jeg tross alt ikke ble syk forgjeves. Jeg vil bryte ned tabuer og være en levende brøytebil, sier hun.

På toppen av dette har kroppen hennes klart å bære frem et barn til. Lille William er en skikkelig attpåklatt, som kom som en stor overraskelse 17 og 18 år etter de tre søsknene Elias, Vilde og Tuva.

– Jeg lå lenge i koma etter fødselen, og har fortsatt åpen buk etter dette, så nå har jeg to stomier. Nå venter jeg veldig på at hullet kan lukkes i oktober, sier hun.

Ingrid Anette Hoff Melkersen har skrevet boken «Smil gjennom tårer» og laget dokumentaren Crohnprinsessen på TV2. Denne ligger på Sumo.

Av Katrine Andreassen

Neste artikkel