Skip to main content
Home » Kroniske sykdommer » Jeg er lei av å unnskylde meg!
Kroniske sykdommer

Jeg er lei av å unnskylde meg!

Julia Edin Influenser og matbokforfatter. Fikk diagnosen Morbus Crohns og irritabel tarm da hun var 23 år. Foto: Espen Edin Døhlen

Influenser og matbokforfatter Julia Edin var 23 år da hun fikk diagnosen Morbus Crohns og irritabel tarm. Så langt tilbake som hun kan huske har magen hennes styrt dagen. Chrons sykdom er en kronisk betennelse i magetarmkanalen og typiske symptomer er magesmerter, forstoppelse og diaré.

– I journalen min sto det at jeg var et nervøst skilsmissebarn og jeg ble avskrevet som frisk. Jeg fikk høre fra en lege høre at gastro ikke var sexy forskning. 

Julia måtte helt til Italia for å få bekreftet at det hun hadde var både alvorlig og kronisk.

– Jeg raste ned 20 kilo da jeg var student i Italia. Alt jeg spiste raste igjennom. Da mamma ringte en dag, snøvla jeg på grunn av feber, og fortalte at jeg hadde vært på do 40 ganger det døgnet. Det endte med innleggelse på sykehus og diagnosen.

Blogger og forfatter

Siden har Julia fått medisiner og det har hjulpet, men sykdommen preger fortsatt familien.

– Dette er en del av meg og heldigvis skjønner de rundt meg det. I to år noterte jeg hva jeg spiste, og testet ulike matvarer i eget tempo. Da oppdaget jeg bedring og fikk ny innsikt i hva jeg tåler og ikke tåler. Men noen ganger er det også vondt uten at det handler om maten men om sykdommen.

I dag er Julia gift og har en sønn på fire år. Hun er hun utdannet designer og kulturjournalist og jobber som markedsansvarlig samtidig som hun driver bloggen: Magevennlig mat. I 2015 ga hun ut boken LavFODMAP- Magevennlig mat og i 2017 kom oppfølgeren LavFODMAP- Magevennlig bakst.

– Kronisk sykdom betyr gode og dårlig perioder. Ved å få kunnskap om hva jeg reagerer på, spise riktig, faste i perioder og eliminere stress har jeg opplevd en ny kontroll, forteller hun.

– Målet med bøkene og bloggen er å ha fokus på matglede, selv om du lever på en restriktiv diett. Det motiverer mange fremfor listen over NEI-mat.

Julia ønsker å ikke bare inspirere de med kronisk sykdom, men også de som er rundt.

– Jeg er lei av å bli stemplet som annerledes og spise «spesialmat». Jeg ønsker at alle kan spise den samme kaken og at den er god, isteden for at jeg sitter der alene med en spesialbolle som er tørr, avslutter Julia.

Av Cathrine Naglestad

Next article