Skip to main content
Home » Hjernehelse og nevrologiske sykdommer » Lisa Tønne: – Egentlig føler jeg meg heldig
Hjernehelse og nevrologiske sykdommer

Lisa Tønne: – Egentlig føler jeg meg heldig

Foto: John Andresen

Etter at hun skulle fjerne en godartet svulst på hjernen i 2012, ble livet snudd på hodet. Men Lisa Tønne er hverken sint eller bitter.

– Mange opplever ting som er langt verre enn det jeg har vært igjennom. De som har ondartet svulst på hjernen, som kanskje må igjennom flere operasjoner. Det må være fryktelig tøft, sier Lisa Tønne (40).

Fryktet hørselen

Hun var godt forberedt før hjerneoperasjonen hun skulle igjennom vinteren 2012. Legene på den private klinikken i Tyskland hadde gitt henne all verdens informasjon om hva som kunne skje. Det å gå inn i hjernen er alltid forbundet med risiko. I tillegg satt svulsten vanskelig til, på selve hjernestammen. Det ville bli ekstra krevende å operere den ut.

– De sa det var stor sannsynlighet for at jeg ville miste hørselen på det ene øret. Det var det de var bekymret for, sier Tønne, som skulle opereres på en klinikk med spesialkompetanse på hørselsbevarende kirurgi.

Lam i halve fjeset

Seks år har gått siden Lisa Tønne våknet etter hjerneoperasjonen, og forstod at noe var veldig galt. Hjemme i Oslo ventet Jakob, som den gang var fire år, og lille Lola på to år, på at mamma skulle komme hjem igjen. Men alt var ikke som det skulle. Under operasjonen hadde det oppstått en akutt blødning. Resultatet var at Lisa fikk lammelser i halve ansiktet.

– Legene fortalte meg at det var forbigående, at jeg ville bli helt bra igjen. Men der og da forstod jeg at det ikke var sant.

For Lisa Tønne var det likevel bare ett alternativ: Livet skulle fortsette som før!

– Jeg er heldigvis sånn skrudd sammen at jeg ikke dveler ved ting, eller blir bitter. «Ok, da er det sånn det har blitt», tenkte jeg.

Studio i stuen

Bare to uker etter at hun ble skrevet ut fra klinikken i Tyskland, var hun på vei til barnehagen for å hente datteren. Så svimmel at hun knapt klarte å stå på bena, men fast bestemt på å mestre mammarollen.

– Alt gikk rundt for meg. Jeg krasjet flere ganger i veggen før jeg til slutt fant døren. Det må ha sett helt vanvittig ut, minnes Tønne.

Noen uker senere var det på tide å komme i gang med jobb, mente hun. Stuen ble gjort om til studio, slik at hun og Sigrid Bonde Tusvik kunne fortsette å spille inn podcaster, som de hadde startet med noen måneder tidligere. Selv lå Lisa Tønne i en stressless, med lapp for øyet og ansiktslammelser som gjorde det vanskelig å prate. Men jobbes skulle det!

– Når jeg hører på det opptaket i dag forstår jeg jo at det har gått fremover med meg, sier hun.

Lisa Tønne

Foto: John Andresen

Injeksjoner i ansiktet

Den første tiden etter operasjonen var det mye og hard trening. Så orket hun ikke mer. Hverdagen er travel nok som den er. Nå er det jevnlig injeksjonsbehandling hos Beth´s Beauty Center som gjelder, forteller Tønne.

– Det er helt genialt for å få jevnet ut skjevhetene i ansiktet. Og når jeg først må sprøyte noe inn i fjeset på medisinsk grunnlag, er det greit å gå til noen som virkelig kan kunsten å gjøre deg pen, ler hun.

Men selv om skaden har blitt mindre synlig, er det tøffere å komme seg gjennom dagene enn mange kanskje tror.

Travel hverdag

– Jeg sliter med kronisk hodepine og er mye svimmel. Det er som å se alt med håndholdt kamera, sånn er min verden nå. Men det er utrolig hva man venner seg til, sier hun, og legger til at hun ikke lenger husker hvordan det var før hun ble syk.

For sånn er vi mennesker. Heldigvis! Men hun merker jo at mye har blitt annerledes.

– Jeg blir fortere sliten enn før og hukommelsen min har blitt ekstremt dårlig. Det må jeg ta hensyn til i alt jeg planlegger. Men jobben har vært fantastisk, forteller hun.

Hver uke sender Standup Norge en oversikt over uken hennes og hva hun har på agendaen. Det er god hjelp! For én ting forstod hun var viktig, forteller Lisa Tønne, hvis hun fortsatt skulle klare å håndtere en travel hverdag med jobb og familie.

– Trenger man hjelp er det smartere å be om det. Man må ikke leke helt!

Av: Sidsel Jøranlid, [email protected]

Next article