Home » Folkehelsen » Linda åpner opp om den tabubelagte lidelsen: – Hele livet ble påvirket
Sponset

Heldigvis finnes det mange gode behandlingsmetoder som kan være til stor hjelp mot den tabubelagte lidelsen overaktiv blære. Enkle tiltak gjorde livet til Linda mye enklere.

Ta denne enkle selvtesten og se om det kan være nødvendig å ta kontakt med legen

Linda er en av omtrent 450 000 (1,2) nordmenn over 40 år som er rammet av overaktiv blære eller inkontinens. Livet med lidelsen kan være svært vanskelig ettersom det ofte krever mye planlegging. For Linda ble var det en stor påkjenning.

«Hele livet ble påvirket. Jeg planla livet rundt toalettbesøkene og sørget hele tiden for å forebygge lekkasje.»

Frykten for uhell ble altoppslukende og etter hvert planla hun hverdagen ned til hver minste detalj.

«For eksempel passet jeg på å gå på toalettet før og etter jeg skulle på butikken eller levere barna i barnehagen. Hvis jeg skulle kjøre langt, planla jeg ekstra pauser for å være sikker på å ha så lite urin i blæren som mulig. Hvis jeg skulle lekke, skulle det være minst mulig. Jeg begrenset også væskeinntaket. Jeg hadde rett og slett blæren i tankene hele tiden,» forteller hun.

Se om det er du eller blæren som bestemmer – denne enkle testen kan bidra til å kartlegge problemet

Et legebesøk kan utgjøre stor forskjell

Mange kvinner som rammes av overaktiv blære eller inkontinens skammer seg over manglende kontroll på egen blære. Det mange ikke vet er derimot at det kan finnes mange gode løsninger som kan gjøre livet lettere. Linda anbefaler å ta kontakt med fastlege for å kartlegge problemet.

«Hvis man nevner inkontinens ved et legebesøk, får man utdelt et ark (drikke/diurese skjema) der man skal fylle ut hvordan toalettbehovet ser ut. Da har man et godt utgangspunkt for å innlede en samtale som man ellers synes er pinlig,» sier hun.

Under legebesøket kan man finne ut hva slags behandling det er behov for. For Linda ble inkontinensbind og beskyttelse en del av løsningen.

Dersom man vil lese mer om problemet ligger det også mye informasjon tilgjengelig på blæren.no som kan være til hjelp. Her ligger det også en enkel selvtest som kan gi en god pekepinn på i hvor stor grad man sliter med problemet.

Gjør som Linda og ta tak i problemet – start med å kartlegge problemet ved hjelp av denne enkle selvtesten HER

(1) www.ssb.no 27.02.2020

(2) Milsom I, Abrams P, Cardozo L et al. “How widespread are the symptoms of an overactive bladder and how are they managed? A population-based prevalence study>/= 40 year.”BJU Int. 2001 Jun;87(9):760-6.

URO_2021_0014_NO 02/2021

Neste artikkel