Home » Folkehelsen » Dette er tegn på at man bør oppsøke lege med tabubelagt problem
Sponset

Overaktiv blære eller inkontinens er en tabubelagt lidelse som få ønsker å snakke om. Her er noen av symptomene som avslører om det er smart å kontakte en lege.

Ta denne enkle selvtesten og se om det kan være nødvendig å ta kontakt med legen

Mange som sliter med kontroll på egen blære synes det er flaut å prate om. Problemet er dessverre svært utbredt i den voksne befolkningen, men heldigvis finnes det flere gode behandlingsmåter.  En enkel undersøkelse hos legen kan bidra til å kartlegge mulige behov.

Hvis man er usikker på om det er nødvendig med et legebesøk er dette noen av symptomene man kan se etter:

Hyppige toalettbesøk

Over tid blir toalettbesøkene flere enn det som anses som normalt. Når tallet kommer opp i tosifret, kan det være lurt å sjekke det ut.

Våken om natten

Nattesøvnen er svært viktig for alle mennesker. Blir det en vane å stå opp om natten for å tisse kan det være lurt forhøre seg med en lege for å se på mulige løsninger som kan forbedre søvnmønsteret.

Ikke la blæren ødelegge nattesøvnen – les mer om overaktiv blære og inkontinens her

Plutselig vannlatingstrang

Når behovet for å gå på toalettet melder seg brått kan det være tegn på at man lider av overaktiv blære eller inkontinens.

Sliter med å holde på urinen

Dersom man må på toalettet for å tisse med korte mellomrom, kan det være at blæren ikke klarer å holde godt nok på urinen. Dette oppleves gjerne som problematisk i mange sammenhenger og kan til og med hemme det sosiale livet. Det krever ofte mye planlegging i hverdagen fordi man alltid må sørge for at blæren er tom før man for eksempel setter seg i bilen eller skal inn i et viktig møte.

Ukontrollerte lekkasjer

Ukontrollerte lekkasjer er både ubehagelig og irriterende. Dersom det er et gjentakende problem over tid, kan det være lurt å ta en prat med legen for å kartlegge problemet og se på mulige løsninger.

Slik kartlegger man problemet

Hvis man sliter med en eller flere av disse symptomene er første steg å kartlegge problemet. Hos legen fyller man gjerne ut et skjema for drikke- og vannlatingsvaner som gir legen et inntrykk av hva slags inkontinens det er snakk om.

blæren.no finnes det også en enkel selvtest man kan ta før man oppsøke legen. Ta testen via lenken under og se om kanskje du lider av overaktiv blære eller inkontinens.

Ta denne enkle selvtesten og se om det kan være nødvendig å ta kontakt med legen

URO_2021_0014_NO 02/2021

Neste artikkel