Skip to main content
Home » Din hud » Slik behandler du atopisk eksem
Din hud

Slik behandler du atopisk eksem

Atopisk eksem
Atopisk eksem
– Om barnet har fått eksem og bruker fuktighetsbevarende kremer regelmessig ser man at man utsetter tiden til neste eksemutbrudd, sier Åke Svensson. Foto: Getty Images

Tørr hud er vanlig i løpet vinterhalvåret, men omtrent hvert femte barn har atopisk eksem som gir store plager med tørr og kløende hud. Dette er noe som kan både forebygges og behandles.

Vi intervjuet Åke Svensson, sjef på hudklinikken ved Skånes Universsitetssykehus i Sverige , om hvordan man på best måte kan ta hånd om hud som er berørt av atopisk eksem.

– Hva er atopisk eksem?

– Dette er eksem som ofte er nedarvet, der man også har økt risiko for å utvikle høysnue og astma senere i livet. Vanligvis så starter det med eksem og så etterfølger astma og høysnue. En viktig faktor ved atopisk eksem er at man har en svekket hudbarriere som gir tørr og sprukken hud. Man kan påvirke barrierefunksjonen gjennom å behandle den.

– Mange småbarnsforeldre opplever at deres barn har tørr hud, men hvilke symptomer kjennetegner atopisk eksem?

– Vanligvis så er det ønskelig å gå frem på en strukturert måte, men dessverre så finnes det ikke noen blodprøve som påviser atopisk eksem. Når man skal utrede atopisk eksem, så samler man sammen et antall parametre og ser hva dette tilsammen utgjør. Dersom legen har erfaring med lidelsen så kan man se hva det er på 25 meters avstand.

Eksemet ser annerledes ut i forskjellige aldre. For spedbarn og barn mellom null og to år, er eksemet ofte væskende. Eksemets utseende kan variere fra dag til dag. Barn opp til tenårene, fra to år til tolv år, har ofte eksem på innsiden av albuen og i knehasen. For de som fortsatt har eksem som voksen, endrer eksemet utseende, det varierer med tiden.

– Hva skal man gjøre dersom man tror at en selv eller ens barn har atopisk eksem?

– Man skal oppsøke lege for å få hjelp med rett behandling fra starten. Det er en basebehandling, og i den inngår det at man behandler den tørre huden og eksemet som er en inflammasjon. Det er en behandling mot tørrheten og en mot inflammasjonen.

Det er ganske vanlig at det kan ta noen år før man har blitt kvitt problemet, hvis man i det hele tatt blir helt kvitt det. Det er ingen «quick fix», men fungerer det ikke å behandle med de rådene du har fått her, må man oppsøke en lege for å få videre hjelp.

– I en nylig studie kunne man se at barn som hadde fått fuktighetsbevarende behandling fra fødselen, og under det første halvåret, var mer rustet mot atopisk eksem, enn de som ikke hadde fått denne behandlingen. Går det an å forebygge eksem på denne måten?

– I en større sammenheng kan vi se at de som hadde større risiko for å utvikle atopisk eksem, reduserte utviklingen av eksem med 50 prosent etter smøring av fuktighetsbevarende kremer. Det finnes indikatorer på at dette kan hjelpe, men forskningen innen dette området trenger å utvikles litt mer før man kan si helt sikkert at det er forebyggende på lengre sikt.

– Hvordan forebygger man tilbakefall?

– Om barnet har fått eksem og bruker fuktighetsbevarende kremer regelmessig ser man at man utsetter tid til neste eksemutbrudd. Det er viktig at man fortsetter å smøre seg inn, selv etter at eksemen har gått tilbake.

 – Er det viktig å forebygge med en fuktighetsbevarende krem?

– Ja!

– Er det en fordel å anvende en legemiddelkrem som har gjennomgått kliniske studier, der man vitenskapelig har studert produktets effekt på den syke eller skadde huden?

– Ja, man kan si at ikke alle fuktighetsbevarende kremer er like bra. Ser man for eksempel på det internasjonale markedet, finnes det fuktighetsbevarende kremer som til og med er dårligere å anvende på huden, enn å ikke bruke noe i det hele tatt. Fordelen med å bruke legemiddelkremer er at de har gjennomgått nøye kliniske studier der man vet effekten på den syke huden, man vet hva den inneholder og om det finnes eventuelle bivirkninger.

– Iblant finnes det en tiltro til at det skal være naturlig og plantebasert, men noen av disse kremene har ingen effekt. De er ofte blandet sammen uten større omtanke og det er ikke alltid så bra å bruke på hud som allerede er sår og sensitiv. Da kan man risikere å få en allergi. Det er derfor helt klart bedre å satse på legemiddelkremer om man ønsker effekt og mindre bivirkninger.

Tips! Man bør finne fagpersoner som har erfaring med dette, slik at man får råd og hjelp til riktig behandling. Man må også ha tålmodighet og la det ta den tiden det trenger. Dessverre er det slik at behandling av eksem tar tid. Gjør innsmøring av huden til en del av hverdagen.

Av Stina Sandström, [email protected]

Next article