Skip to main content
Home » Din hud » Rosacea – en vanlig hudsykdom
Din hud

Rosacea – en vanlig hudsykdom

rosacea
rosacea
Foto: Getty Images

Rosacea er en kronisk hudsykdom som primært påvirker ansiktshuden, og som ofte preges av tilbakevendende rødhet og i noen tilfeller kviser i ansiktet.

Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene du kan få. Cirka 4-5 % av befolkningen lider av sykdommen i Norge. Mange mistolker dette som en type eksem, men det er en hudsykdom. Man har observert at rosacea vanligvis debuterer etter 30-årsalderen, og utslettet rammer hyppigst kvinner med lys hudtype. Personer med rosacea plages ofte av rødhet på kinn, nese, hake eller panne som kan komme og gå. Over tid kan synlige blodkar i ansiktet forekomme, og i perioder kan man også få kviser i de nevnte områdene. Ved alvorlige tilfeller kan nesen hovne opp og bli ”humpete” grunnet overflødige talgkjertler. Denne tilstanden omtales som rhinophyma.

Årsaken til rosacea er fortsatt ukjent, og det finnes ingen helbredende behandling. Derimot finnes medisinsk behandling som kan kontrollere eller reversere symptomene.

Symptomer på rosacea:

1. Flushing (Rødhet i ansiktet som kommer og går)

2. Vedvarende rødhet sentralt i ansiktet

3. Kviser

4. Synlige blodkar
Andre symptomer kan være øyeirritasjon, svie og følelse av kløe i ansiktet, rød hevelse i ansiktshuden, fortykket og tørr hud.

Fire ulike typer

Det finnes flere ulike typer rosacea:

Type 1 beskrives ved typiske plager i form av vedvarende rødhet, og utvidede små blodkar ytterst i huden i de sentrale delene av ansiktet. Huden blir lett irritert og er veldig sensitiv.

Type 2 karakteriseres ved vedvarende rødhet i de sentrale deler av ansiktet med synlige blodkar, røde nupper og eventuelt kviser.

Type 3 har uttalt hudfortykkelse med store porer. Denne varianten rammer vanligvis nese, kinn, panne, ører og øyelokk. Hudfortykkelsen kan komme alene eller sammen med andre symptomer som rødhet, nupper, kviser og synlige blodkar.

Type 4 kjennetegnes ved øyeplager i form av rødhet og følelse av fremmedlegeme på øyet. Tilstanden kan ledsages av øyelokksbetennelse, øyekatarr og betennelse i øyets hornhinne. Denne typen opptrer imidlertid sjelden.

Ved rosacea er det viktig at pasienten oppsøker hudspesialist for diagnostisering og skreddersydd behandling. Mange pasienter går under feilaktig diagnose akne (kviser), og slik feilbehandling kan i verste fall medføre at tilstanden forverres. Det er derfor viktig å ha en klar diagnose før man starter med behandling.

Utløsende faktorer:

De vanligste utløsende faktorene til rosacea er soleksponering, stress, varme og kulde, vind, harde treningsøkter, krydret mat, varme drikker, alkohol eller ulike typer ansiktskremer. I motsetning til psoriasispasienter, opplever personer med rosacea at soleksponering gjør utslettet verre. Det er derfor ekstra viktig å beskytte seg mot solen.

Behandlingsalternativer:

Av behandling vil man hos hudlege få råd om å bruke hudprodukter som forsterker hudbarrieren, og som reduserer betennelsestilstanden i huden og motvirker eventuelle kviser. I senere tid er det også kommet kremer på markedet som reduserer rødheten i ansiktet. Det anbefales at produktene man bruker bør være skånsomme.

Solkrem har naturlig nok meget sentral rolle i behandlingen, ettersom pasientene i liten grad tåler sollys. Mer enn 80 % av personer med rosacea, opplever soleksponering som en utløsende faktor for sykdommen. I noen og mer alvorlige tilfeller benyttes langvarig antibiotikabehandling. Laserbehandling kan videre ha god effekt på sprengte blodkar og kan redusere rødfargen i ansiktet. Pasientene bør til slutt selv forsøke å identifisere eventuelle utløsende faktorer, og om mulig unngå disse.

Heldigvis er rosacea ingen farlig sykdom, men for de som er hardest rammet kan hudsykdommen påvirke livskvaliteten. Det er likevel som sagt mye hudlegen kan gjøre, for å få rosacea-utslettet under kontroll.

, 

Next article