Home » Din hud » Psoriasis – så mye mer enn «bare» en hudsykdom
Sponset

For de som lever med psoriasis, er det ikke alltid det kløende, skjellete utslettet som er det verste. Vonde blikk og ord kan gjøre at dagene tilbringes hjemme fremfor å gå på stranden eller møte venner. Dette ønsker Verdens psoriasisdag 2018 og LEO Pharma å sette fokus på!

Psoriasis er en kronisk og livslang autoimmun hudsykdom som rammer cirka 130 000 nordmenn. Selv om den først og fremst rammer huden, påvirker den også mental og fysisk helse forøvrig. Margrete Lund, produktsjef i LEO Pharma, har et budskap: «Ikke gi opp».

— Mennesker med psoriasis rapporterer om at selve behandlingen er en av de mest negative aspektene med sykdommen (1), og på grunn av dette, rapporterer hele 40 prosent av pasientene at de ikke følger legens instruksjoner (1). Det gjør sterkt inntrykk å høre om pasienter som gir opp fordi de ikke finner en behandling som de føler hjelper, og som dermed velger bort aktiviteter som hadde vært bra for dem, sier Lund.

Følgesykdommer og livskvalitet

De som lever med psoriasis har økt risiko for å utvikle en rekke følgesykdommer (2). Har du psoriasis har du for eksempel 50 prosent økt sannsynlighet for å være sykelig overvektig sammenlignet med befolkningen generelt (3). Med sykelig overvekt følger også risiko for å utvikle alvorlige helseplager som diabetes, hjerte- og karsykdommer og enkelte typer kreft (4). Det er også tre ganger så sannsynlig at man utvikler depresjon eller andre psykiske lidelser (5).

Under huden på sykdommen

I forbindelse med Verdens psoriasisdag 2018, oppfordrer LEO Pharma alle til å komme under huden på psoriasis for å forstå at dette ikke «bare er en hudtilstand», men en sykdom vi må ta på alvor. LEO Pharma ønsker å hjelpe mennesker med å oppnå frisk hud, men det å takle selve hudtilstanden er bare første skritt på veien. Kampanjen «Jeg er mer enn det huden min viser», vil bidra til å opplyse folk om både den fysiske og den følelsesmessige belastningen det kan være å leve med psoriasis.

— Dette er ikke bare en sykdom vi kan smøre vekk med fuktighetskrem. Det er viktig både for den som er syk og de rundt å forstå mer rundt sykdommen. Vi oppfordrer alle til å være aktive selv. Gå til legen, vær forberedt og få en skikkelig gjennomgang av din psoriasis. Vi tror også at legene kan bli bedre til å ivareta hele mennesket, og også følge opp hvordan den mentale helsen er, ved å tørre å stille de viktige spørsmålene, sier en engasjert Margrete Lund.

Les mer om kampanjen «Jeg er mer enn det huden min viser».

Referanser

(1) Feldman, Horn, Balkrishnan et al. J Am Acad Dermatol. 2008 Dec;59(6):1009-16
(2) World Health Organization (WHO). Global Report on Psoriasis.
(3) Armstrong et al. Nutr Diabetes 2012;2(12):e54.
(4) European Association for the Study of Obesity. About obesity.
(5) Dalgard FJ et al. J Invest Dermatol 2015;135(4):984-991

, 

Neste artikkel